Turska lira od početka godine potonula 37 odsto

Turska lira od početka godine potonula 37 odsto

Lira je u četvrtak ponovo pala nakon što je Turska optužila Sjedinjene Države da vode “ekonomski rat” usled okršaja između te dve saveznice iz NATO-a oko sudbine hršćanskog sveštenika kojeg je Ankara pritvorila.

Potparol turskog predsednika Tayyipa Erdogana rekao je da Washington mora da poštuje pravni proces oko sveštenika Adnrewa Brunsona koji je u Turskoj optužen za terorističku aktivnost, što je razljutilo američkog predsednika Donalda Trumpa.

Lira je u odnosu na dolar pala do vrednosti od 6.1340 te je u podne bila 0,7 slabija i vredela 6,0785 lira. Dolar je ojačan nakon najave američke centralne banke da će u septembru povećati kamatne stope.

Lira je ove godine pala sveukupno 37 posto, a kriza u američko-turskim odnosima pojačala je pad uzrokovan zabrinutošću oko Erdoganovog uticaja na monetarnu politiku. On tvrdi da su kamatne stope “majka i otac svog zla” i odbija da ih poveća.

Ekonomisti upozoravaju Tursku da mora uveriti investitore da je spremna da preduzme mere za jačanje svoje ekonomije.

“Problemi Turske nisu fiksni”, ističe Cristian Maggio, direktor za rastuća tržišta investicione banke TD Securities.

“Lokalne vlasti nisu sprovele ili osmislile niti jedno strukturno rešenje ili reformu”.

Maggio dodaje da je nestabilnost lire pojačana i zbog smanjenja trgovinske aktivnosti u vreme muslimanske nedelje Kurban-bajrama, zbog čega je zatvoren veliki deo trgovina.

Erdoganov potparol Ibrahim Kalin rekao je da su komentari Trumpovog savetnika za nacionalnu sigurnost John Boltona pokazali da je SAD uzeo tursku ekonomiju kao metu.

Bolton je istakao da je Turska učinila “veliku grešku” ne oslobodivši Brunsona te je izrazio zabrinutost oko 15 milijardi dolara vredne podrške u investicijama iz Katara, potvrdivši da je to “sasvim nedovoljno da ima uticaja na tursku ekonomiju”.

“Boltonova izjava je dokaz da vlada američkog predsednika cilja na saveznicu iz NATO-a u sklopu ekonomskog rata”, naglasio je Kalin.

“Trumpova vlada je pokazala da planira da koristi trgovinu, carine i sankcije kako bi stvorila svetski trgovinski rat”, dodao je potparol.

Turski zvaničnici do Kalinovog saopštenja još nisu komentarisali Trumpove i Boltonove izjave o Turskoj. Trump je u ponedeljak rekao da neće pružiti ustupke Ankari u zamenu za Brunsonovo oslobađanje.

Američki sveštenik u Turskoj živi već dve decenije, u zatvoru je proveo 21 mesec, a sad je u kućnom pritvoru. Brunson se optužuje za terorizam i da je pomagao mreži muslimanskog klerika Fethullaha Gulena koji je u egzilu u SAD-u i kojeg Ankara krivi za neuspeli pokušaj puča u julu 2016. Brunson odbacuje te tvrdnje.

Trump, koji računa na podršku evangeličkih hrišćana, koji su među njegovim najvećim pristalicama, udvostručio je carine na uvoz metala iz Turske, nakon čega je Ankara odgovorila povećanjem carina na američke automobile, alkohol i duvanske proizvode jednake vrednosti. Turska je SAD zbog tog čina tužila Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

“Turska će štititi svoje državne interese na svim platformama i raditi sa ostatkom sveta protiv restriktivnih i kaznenih mera”, poručio je Kalin, dodavši kako pomoć Katara ima pozitivan uticaj na tursko tržište.

“Koraci koje smo preduzeli kako bi sprečili napad na tursku liru doneo je pozitivne rezultate”, a ministarstvo finansija i druge institucije će nastaviti da “preduzimaju mere opreza i štite našu ekonomiju”, dodao je potparol.

Izvor iz nemačke vlade otkrio je da bi Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao pomoći Turskoj da prebroditi valutnu krizu, no ministar finansija Berat Albayrak, Erdoganov zet, kaže da Ankara ne planira da se obrati toj instituciji.

Glavni Erdoganov ekonomski savetnik Cemil Ertem osnažio je tu poruku u četvrtak kad je poručio da Turska mora produbiti svoju ekonomsku saradnju s Evropskom unijom i drugim državama.

“Ne samo MMF, nego niti jedna mrvica MMF mentaliteta ne sme proći kroz naša vrata nakon ovih događaja. Ako se to dogodi suočićemo se sa stvarnim kolapsom i krizom”, napisao je Ertem u novinama Milliyet, opisavši “napad” na tursku ekonomiju kao “fantastičnu priliku” za sve ekonomije u razvoju.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Slabo interesovanje investitora, Belex indeksi stagnirali
Next Wall Street: Berze pod pritiskom američko-kineskog trgovinskog rata

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

MMF kod Vučića: Ima prostora za veće plate i penzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u razgovoru sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom, posebno je istakao temu povećanja plata i penzija, uz zajedničku konstataciju da ima prostora za porast

Kostić stigao do 92 odsto vlasništva u AIK banci

U ponudi za preuzimanje, okončanoj u sredu, MK grupa je kupila dodatnih 2,3 odsto običnih akcija AIK banke po ceni od 1.800 dinara po akciji. Nakon isteka ponude, MK poseduje

Azijske berze zabeležile pad, dolar na najvišem nivou u poslednjuh 14. godina

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, dok je vrednost dolara prema korpi valuta dostigla najviši nivo u gotovo 14 godina, nakon što je američki Fed povećao kamate

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply