Wall Street: Najduže razdoblje rasta S&P indeksa u istoriji

Wall Street: Najduže razdoblje rasta S&P indeksa u istoriji

U opreznom trgovanju u sredu na Wall Streetu najvažniji indeksi zabeležili su tek blage promene u odnosu na dan ranije, nakon presuda dvojici nekada bliskih saradnika američkog predsednika Donalda Trumpa, no S&P 500 indeks i službeno je ostvario istorijsko najduže ′bull′ razdoblje, koje se sada proteže na 3.453 dana.

Njujorški Dow Jones indeks u sredu je izgubio 88,69 bodova ili 0,34 posto na vrednosti, završivši trgovanje na 25.733 boda.

Istovremeno S&P 500, koji je tokom dana dostigao novi istorijski rekordni nivo, do kraja trgovanja malo se spustio, završivši dan na 2.861 bodu, 0,04 posto niže nego u utorak. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,38 posto, na 7.889 bodova.

„Prilično je mnogo vesti koje su negativne za Trumpa, a to je unelo neizvesnost na tržište. U tački smo tehničkog otpora na tržištu. Trebamo katalizator da slomi taj otpor, no trenutno nema ničega na vidiku”, ocenjuje Robert Phipps, direktor investicionog društva Per Stirling Capital Managementa.

Sud je utvrdio da je bivši Trumpov voditelj izborne kampanje Paul Manafort počinio porezne i bankarske prevare, dok je bivšem Trumpovom advokatu Michaelu Cohenu utvrđeno da je kriv po nizu optužbi, a Cohen je u iskazu kazao da je postupao po instrukcijama Trumpa.

Investitori razmatraju hoće li takav razvoj događaja naštetiti republikancima na izborima u novembru.

Wall Street u rastu od 9. marta 2009.

No, bez obzira na te vijesti iz političke sfere, S&P 500 indeks u sredu je bio 3.453 dana u ′bull′ trendu, što je najduže razdoblje njegovog rasta u istoriji.

Procenjuje se da je Wall Street u razdoblju rasta još od 9. marta 2009. godine, kada su investitori ostavili iza sebe finansijsku krizu koja je izbrisala više od polovine vrednosti američkog deoničkog tržišta. Otada se S&P i više nego učetverostručio.

Ipak, nakon devet godina i pet meseci, analitičari ističu kako investitori sve više raspravljaju ne o tome hoće li, nego kad će taj rast cena deonica završiti.

“Trajanje razdoblja rasta nije nužno nešto što me zanima. Više sam zainteresiran hoće li ove godine S&P uspeti dostići novi rekordni nivo, kaže Joe Saluzzi iz investicionog društva Themis Trading.

Politička neizvesnost u SAD-u i na evropskim berzama navela je investitore na oprez. U takvim uslovima najvažniji indeksi su stagnirali, tako da je londonski Ftse dan završio na 7.574 boda, frankfurtski DAX na 12.385 bodova, a pariski CAC na 5.420 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,0705 dinara za evro
Next Azijske berze: Nervoza na berzama nakon eskalacije trgovinskog rata

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Cene nafte pale, treći dan uzastopno

Cene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su pale, treći dan uzastopno, i na putu su da zabeleže najniži nivo od početka februara nakon što je objavljeno da su američke

Wall Street: S&P indeks nastavlja sa istorijskim rastom

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, a dobro raspoloženje zahvaljuje se nadi ulagača u poresku reformu.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Ulagači na oprezu, indeksi u padu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro većina indeksa blago je pala, pod pritiskom bankarskog sektora, a ulagači su oprezni zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply