Vremenska zona garantuje Londonu poziciju vodećeg trgovca valutama

Vremenska zona garantuje Londonu poziciju vodećeg trgovca valutama

Velika Britanija uvećala je prednost nad Sedinjenim Američkim Državama, potvrdivši poziciju vodećeg centra za trgovanje valutama dve godine nakon odluke o Bregzitu, pokazuje analiza Rojtersa.

Tržišta valuta spadaju među najveća i najbolje umrežena tržišta na svetu, uz dnevnu vrednost transakcija koja se meri u hiljadama milijardi dolara, a London dominira globalnim tržištem valuta već gotovo pola veka.

Rojtersova analiza, bazirana na podacima centralnih banaka pet vodećih trgovinskih centara, pokazala je da je prosečni dnevni obim trgovanja valutama u Britaniji u aprilu dostigao rekordnih 2.700 milijardi dolara, što je čak 23 posto više u odnosu na isti mesec pre dve godine.

Stopa rasta dvostruko je veća od one u drugoplasiranim Sjedinjenim Državama SAD, gde je iznosila 11 posto, uz prosečnu dnevnu vrednost obima trgovanja od 994 milijarde dolara.

To znači da se oko dve petine globalnih kupoprodaja valuta obavlja u Velikoj Britaniji, najvećim delom u Londonu. Prosečna dnevna vrednost transakcija u Britaniji ujedno je otprilike identična vrednosti britanskog BDP, napominje Rojters.

Bankari i trgovci tumače ukupan rast trgovine valutama globalnom političkom neizvesnošću, uključujući i Bregzit. Među razlozima izdvajaju i predsednički mandat Donalda Trampa u SAD i pretnju trgovinskih ratova.

Vremenska zona između SAD i Azije garantuje Londonu dobru poziciju u razdoblju globalnih previranja, objašnjavaju.

“Dobra geografska pozicija pomaže (Londonu) jer se većina važnih vesti za tržišta – bilo da je reč o SAD ili o Evropi – dešava u radno vreme tržišta u Londonu”, tumači Nil Džons iz japanske Mizuho Banke, sa sedištem u Londonu.

“Neizvesnost u pogledu Bregzita možda je značajna, ali zasenjuje je vremenska zona u kojoj se London nalazi, kao i jezik i prednosti povezane s najvećim tržištem”, dodaje Džons.

Treće mesto na listi vodećih svetskih centara pripalo je Singapuru, na četvrtom je Hongkong i na petom Japan.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Azijske berze: Nervoza na berzama nakon eskalacije trgovinskog rata
Next Eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine

You might also like

Dinar miruje, srednji kurs 118,1611

Dinar nastavlja mirovanje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 118,1611 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Podatak o kineskom izvozu podigao indekse

Azijske berze su danas zaključile u plusu, a investitore je oraspoložio podatak o snažnom kiineskom rastu izvoza u februaru.

Beogradska berza: Obveznice u fokusu, Halkbank ponovo najprometnija akcija

Državne obveznice ponovo su zauzele najveći deo jučerašnjeg prometa, dok su oba berzanska indeksa zabeležila rast.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply