Vremenska zona garantuje Londonu poziciju vodećeg trgovca valutama

Vremenska zona garantuje Londonu poziciju vodećeg trgovca valutama

Velika Britanija uvećala je prednost nad Sedinjenim Američkim Državama, potvrdivši poziciju vodećeg centra za trgovanje valutama dve godine nakon odluke o Bregzitu, pokazuje analiza Rojtersa.

Tržišta valuta spadaju među najveća i najbolje umrežena tržišta na svetu, uz dnevnu vrednost transakcija koja se meri u hiljadama milijardi dolara, a London dominira globalnim tržištem valuta već gotovo pola veka.

Rojtersova analiza, bazirana na podacima centralnih banaka pet vodećih trgovinskih centara, pokazala je da je prosečni dnevni obim trgovanja valutama u Britaniji u aprilu dostigao rekordnih 2.700 milijardi dolara, što je čak 23 posto više u odnosu na isti mesec pre dve godine.

Stopa rasta dvostruko je veća od one u drugoplasiranim Sjedinjenim Državama SAD, gde je iznosila 11 posto, uz prosečnu dnevnu vrednost obima trgovanja od 994 milijarde dolara.

To znači da se oko dve petine globalnih kupoprodaja valuta obavlja u Velikoj Britaniji, najvećim delom u Londonu. Prosečna dnevna vrednost transakcija u Britaniji ujedno je otprilike identična vrednosti britanskog BDP, napominje Rojters.

Bankari i trgovci tumače ukupan rast trgovine valutama globalnom političkom neizvesnošću, uključujući i Bregzit. Među razlozima izdvajaju i predsednički mandat Donalda Trampa u SAD i pretnju trgovinskih ratova.

Vremenska zona između SAD i Azije garantuje Londonu dobru poziciju u razdoblju globalnih previranja, objašnjavaju.

“Dobra geografska pozicija pomaže (Londonu) jer se većina važnih vesti za tržišta – bilo da je reč o SAD ili o Evropi – dešava u radno vreme tržišta u Londonu”, tumači Nil Džons iz japanske Mizuho Banke, sa sedištem u Londonu.

“Neizvesnost u pogledu Bregzita možda je značajna, ali zasenjuje je vremenska zona u kojoj se London nalazi, kao i jezik i prednosti povezane s najvećim tržištem”, dodaje Džons.

Treće mesto na listi vodećih svetskih centara pripalo je Singapuru, na četvrtom je Hongkong i na petom Japan.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Azijske berze: Nervoza na berzama nakon eskalacije trgovinskog rata
Next Eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Dolar ojačao, bez podsticaja na azijskim tržištima

Oprez ulagača posledica je nedostatka usmerenja s Wall Streeta, gde su u ponedeljak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni.

Azijske berze: Oprezna trgovina, evro pod pritiskom

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, kao i prethodnih dana, jer ulagači nisu sigurni u prioritete američkog predsednika Donalda Trumpa, dok je kurs evra pod pritiskom neizvesnosti u

Evro skočio, prati favorita u Francuskoj

Na svetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošle nedelje, četvrte zaredom, što je ponajviše posledica snažnog rasta evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply