Potpisan sporazum o izgradji fabrike guma u Zrenjaninu

Potpisan sporazum o izgradji fabrike guma u Zrenjaninu

Sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije “Shandong Linglong” u Zrenjaninu potpisan je danas u tom gradu, a ceremoniji je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Vang.

Za izgradnju pogona u Zrenjaninu, Grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika.

Kako je Tanjug ranije najavio, kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma “Šandong Linglong” planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Na zvaničnom sajtu Šangajske berze, Srbija je označena kao investicioni cilj “Šandong Linglonga” u inostranstvu.

Ta kompanija u dokumentu podnetom Šangajskoj berzi navela je da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se kaže da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

“Šandong Linglong” odlučio je da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Navodi se da projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

Brend kineske kompanije “Linglong tajer” je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma italijanskog fudbalskog kluba Juventus.

Li: Biće još kineskih investicija

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang zahvalio je Vučiću na posvećenosti napretku zemlje, bez kojeg, kaže, ne bi bilo današnjeg sporazuma, i poručio da će biti još više kineskih investicija u Srbiji.

“Ja sam čvrsto uveren da će vise kineskih kompanija da dolaze da investiraju u Srbiju. Budite uvereni šta sam vam rekao, zapamtite, doći će još više kineskih investicija, rekao je Mančang i dodao da će investicija biti realizovana zahvaljujući “otvorenosti, sposobnosti, efikasnosti našeg prijatelja, predsednika Vučića”.

“Zahvaljujem mom prijatelju Vučiću, bez njega ne bi bilo potpisivanja ovog sporazuma”, rekao je kineski ambasador.

On je dodao da kineska kompanija izgradnjom fabrike učestvuje u projektu kineskog predsednika Ši Đinpinga “Jedan pojas, jedan put”.

Izvrsni direktor kompanije, Feng Vang preneo je prisutnima da se seća da je predsednik Vučić najmanje tri puta učestvovao na sastancima, te davao sugestije da bi se projekat realizovao.

“Želim da se najiskrenije zahvalim predsedniku Vučiću za pomoć, bez koje ovaj projekat danas ne bi bio realizovan. On je od prvog dana u tome učestvovao i video sam kod njega veliku želju da uradi nešto dobro za svoju zemlju”, podvukao je on.

Vang je kazao da je u pregovorima kao partnera imao i veoma efikasnu vladu.

Rekao je da je razmatrao izgradnju fabrike u okolnim zemljama, ali da je odluka pala na Srbiju, zemlju koja daje nadu za uspešnu investiciju.

Zahvalio se i ambasadoru Kine rekavši da je kod njega ostavio veliki utisak time što ima odlične odnose sa predsednikom Srbije, dodajući da on predstavlja most prijateljstva dve zemlje.

Vang je rekao da se radi o strateškoj investiciji u Srbiju vrednosti od 800 miliona evra, kao i da će fabrika zapošljavati 1.200 radnika.

Planirani su prihodi od poslovanja buduće fabrike u visini od 600 miliona evra godišnje, ukazao je on dodajući da će proizvodi iz Zrenjanina uglavnom snabdevati velike evropske proizvođače automobila.

“Uvereni smo da ćemo time dati doprinos razvoju srpske privrede”, naglasio je on.

Izvor: GdeInvestirati/RTV, Tanjug
Previous Eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine
Next Sajam voda od 14. do 16. novembra u Belexpocentru u Beogradu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Inflacija pod kontrolom

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto, saopštila je NBS.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Šta treba znati o porezu na prenos apsolutnih prava?

U slučaju da želite da kupite stan u staroj gradnji koji je već bio u prometu, morate da znate da ste u obavezi da platite porez na prenos apsolutnih prava, koji

Prehrambena industrija 0 Comments

Nove kvote za izvoz namirnica u Tursku

Novim Sporazumom o slobodnoj trgovini Srbija će od Turske dobiti nove kvote za izvoz bez carine goveđeg mesa, suncokretovog ulja, zrna suncokreta i soje i hrane za stoku, pse i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply