Eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Ogorčeni trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao je, nakon što su dve najveće svetske ekonomije međusobno uvele nove kaznene uvozne carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vredan uvoz.

Najnovija runda carina znači da je vrednost robe koju međusobno SAD i Kina ocarinjuju od početka jula dostigla 50 milijardi dolara sa svake strane, što je pojačalo rizike za globalni ekonomski rast.

Američke carinske vlasti potvrdile su na svojoj internet stranici da u četvrtak počinju da naplaćuju dodatnu carinu od 25 posto na 279 proizvodnih kategorija koje se uvoze iz Kine.

Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je potom da će Peking sa svoje strane uvesti odgovarajuće carine, kako je ranije planirao.

Najnovije carine Washingtona zahvatiće proizvode poput poluprovodnika, plastike, hemikalija i železničke opreme. Kineska lista ocarinjenih američkih proizvoda sadrži njih 333, u širokom rasponu od uglja, goriva, čeličnih proizvoda, autobusa i medicinske opreme.

Kinesko ministarstvo trgovine potom je objavilo da je Peking prisiljen da nastavi da uzvraća nakon poslednje primene američkih uvoznih carina. Kina će, najavljeno je, podneti tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv ovog američkog poteza.

Washington će ove nedelje razmatrati i predloženu listu za carinjenje dodatnih 200 milijardi dolara vredne kineske robe.

Carinjenje smanjuje globalnu trgovinu

Ekonomisti procenjuju da carinjenje svakih 100 milijardi dolara vrednog uvoza dovodi do smanjivanja globalne trgovine za otprilike 0,5 posto.

Direktan uticaj na kineski ekonomski rast pritom procenjuju ove godine od 0,1 do 0,3 postotna boda te nešto manje za SAD, no upozoravaju da će negativni uticaj carina iduće godine biti veći, zajedno s kolateralnim štetama za obe ekonomije i kompanije koje su povezane s kineskim globalnim lancima snabdevanja.

Nedavno je Trump zapetio uvođenjem carina na sav kineski uvoz u SAD, koji premašuje 500 milijardi dolara godišnje, ukoliko Peking ne pristane na znatne promene u svojim politika zaštite intelektualnog vlasništva, subvencijskih programa za industriju te ne počne kupovati više američke robe.

Ta brojka daleko je veća od vrednosti roba koju Kina uvozi iz SAD-a, što jača zabrinutost među analitičarima da bi Kina mogla da razmotri druge vrste odmazde, poput otežavanja poslovanja američkim firmama u Kini ili deprecijacije juana kako bi pomogla svojim izvoznicima.

CompTIA, udruženje tehnoloških kompanija, prozvalo je nove američke carine na tehnološke proizvode „neodgovornim i obmanjujućima”.

„Te carine neće samo ozbiljno potkopati američku globalnu konkurentnost i liderstvo u najnovijim tehnologijama, nego će ugroziti i infrastrukturu američke nacionalne sigurnosti”, izjavila je Elizabeth Hyman, izvršna potpredsednica tog udruženja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Vremenska zona garantuje Londonu poziciju vodećeg trgovca valutama
Next Potpisan sporazum o izgradji fabrike guma u Zrenjaninu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirijska opozicija suspendovala učešće u mirovnim pregovorima u Ženevi

Sirijska opozicija je u ponedeljak prekinula formalno učešće u indirektnim pregovorima s vladom predsednika Bashara Assada u znak protesta zbog novih sukoba, posebno kod severnog grada Alepa, i zbog teške

Geopolitika 0 Comments

Erdogan tražio podršku G20?

Turska je želela da se u finalnom zaključku sastanka ministara finansija i guvernera članica G20 nađe rečenica podrške aktuelnoj vladi u Ankari nakon neuspelog pokušaja puča, ali nije uspela u

Geopolitika 0 Comments

Saudijska Arabija: Jemenski Huti raketirali pogranični grad

Sedam civila je poginulo nakon što su projektili koje su u utorak uveče na grad Najran na jugu Saudijske Arabije ispalili pripadnici jemenske pobunjeničke grupe Huti, objavila je saudijska državna

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply