Azijske berze: Nervoza na berzama nakon eskalacije trgovinskog rata

Azijske berze: Nervoza na berzama nakon eskalacije trgovinskog rata

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje nervozno, nakon eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine, pri čemu su kineski berzovni indeksi u znatnijem minusu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica bez japanskih oko 7 sati bio je u minusu 0,1 posto.

Istovremeno, indeks hongkonške berze potonuo je 0,8 posto, a šangajske 0,34 posto, izbrisavši po objavi da carine stupaju na snagu svoje ranije dobitke. Južnokorejski Kospi oslabio je 0,2 posto, australijski ASX 0,3 posto, dok je tokijski Nikkei ojačao je 0,1 posto.

Ogorčeni trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao je u četvrtak, pri čemu su dve najveće svetske ekonomije međusobno nametnule nove kaznene uvozne carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vredan uvoz.

Američke carinske vlasti potvrdile su na svojoj internet stranici da u četvrtak počinju naplaćivati dodatnu carinu od 25 posto na 279 proizvodnih kategorija koje se uvoze iz Kine. Kina je uzvratila carinama na 333 američka proizvoda.

Najnovija runda carina znači da je vrednost robe koju međusobno SAD i Kina ocarinjuju od početka jula dostigla 50 milijardi dolara sa svake strane, što je pojačalo rizike za globalni ekonomski rast.

Rejting agencija Moody′s upozorila je jutros da američko-kineski trgovinski rat predstavlja rizik za globalni ekonomski rast, pri čemu se zemlje u razvoju već bore s visokim cenama nafte i sve nepovoljnijim uslovima finansiranja.

„Zemlje u razvoju i dalje su pojačano ranjive na rizik od odliva kapitala, povezanog sa smanjivanjem globalne likvidnost pod uticajem zaoštravanja monetarnih politika u razvijenim zemljama. Eskalacija trgovinskih trvenja dodatno pridonosi neizvesnosti”, napominje Moody′s.

Analitičari Citija u svojem istraživanju pod naslovom „Olujni vetrovi” kažu da uprkos nedavnim znakovima da se trgovinski razgovori ponovo pokreću, očekuju nastavak američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Kineska i američka delegacija u sredu se sastala u Washingtonu po prvi put u zadnja dva meseca kako bi iznašli put iz sve dubljeg trgovinskog konflikta, no očito je da ta runda razgovora nije uspela zaustaviti novi krug američkih i povratnih kineskih carina, sa svim rizicima po svetsku ekonomiju.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Najduže razdoblje rasta S&P indeksa u istoriji
Next Vremenska zona garantuje Londonu poziciju vodećeg trgovca valutama

You might also like

Dinar na novom rekordu, srednji kurs 118,1760

Zvanični srednji kurs dinara danas iznosi 118,1760 dinara za evro, što je za 0,1 odsto više u odnosu na juče i nova rekordna vrednost srpske valute prema moneti evrozone u ovoj godini.

Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najtrgovaniji Tehnogas

Danas je zabeležen izuzetno skroman promet, a svega dve hartije su registrovale promet veći od 1 milion RSD. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 14,9 miliona RSD (0,1 miliona EUR).

Produktna berza: Kukuruz najtrgovaniji, cena pšenice nastavila pad

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje je trgovano 4,225 tone robe, što je oko 122 odsto veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply