Wall Street na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji

Wall Street na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji

Američki S&P 500 indeks u utorak je dosetigao istorijski rekord, a Wall Street je na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji, zahvaljujući odličnim zaradama niza američkih kompanija i relativnog smirivanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Njujorški Dow Jones indeks u utorak je porastao 63,6 bodova ili 0,25 posto, na 25.822 boda, S&P 500 za 0,21 posto, na 2.862 boda a tehnološki Nasdaq za 0,49 posto, na 7.859 bodova.

Tokom trgovanja S&P 500 je dostigao rekordnih 2.873,23 boda, pri čemu je rast na američkom tržištu deonica sada ušao u 3.452 dan te bi u sredu mogao ostvariti najduže razdoblje rasta u svojoj istoriji.

Ipak, do kraja dana taj se indeks malo spustio, po objavi vesti da je advokat američkog predsednika Donalda Trumpa, Michael Cohen priznao da je kršio propise o finansiranju u izbornoj kampanji i ostale optužbe te kazao da je preduzeo isplate kako bi uticao na predsedničke izbore u 2016.

“Tržištu deonica sviđa se Trumpova agenda. A što god ugrožava Trumpovu agendu nije dobro za tržišta deonica”, kaže Stephen Massoca, potpredsednik investicionog društva Wedbush Securites iz San Francisca.

Cene industrijskih deonica, senzitivne na promene uslova u svetskoj trgovini, porasle su u utorak u proseku za 0,8 posto, ostvarivši tako dobite četvrti trgovinski dan uzastopno.

Znantije su poskupele i deonice kompanija koje proizvode potrošačku robu, za 0,9 posto, nakon što su kompanije TJX i Toll Brother izvestile o snažnim poslovnim rezultatima za drugo tromesečje. Cene njihovih deonica skočile su za 4,7 odnosno 13,8 posto.

„Beležimo rast, koji je fundamentalno opravdan snažnom ekonomijom i boljim zaradama. Investitori se čine relativno optimistični u pogledu ekonomskog rasta, a tržište je to danas i pokazalo”, ističe Kevin Caron, portfelj menadžer pri Washington Crossing Advisorsu.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi različito su se kretali. Tako je londonski Ftse oslabio 0,34 posto, na 7.565 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,43 posto, na 12.384 boda, a pariski CAC za 0,54 posto, na 5.408 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kineska kompanija otvara fabriku u Srbiji, posao za 1.500 radnika
Next Azijske berze u plusu, poduprte rastom na Wall Streetu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ovaj plemeniti metal je nadmašio zlato u 2017. godini

Rast tražnje za metalima koji se koriste u sistemima za smanjenje emisije štetnih gasova podstakli su cene jednog od najređih plemenitih metala.

Beogradska berza: Obveznice ponovo dominantne, Belex u blagom plusu

Ukupna realizacija u trgovanju, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, iznosila je 296,4 miliona RSD (2,5 miliona EUR), dok je indeks Belex15 ojačao neznatnih 0,1% na 728,5 poena.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Oprez uoči odluka Feda

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao, kao i Nasdaq, što se najviše zahvaljuje rastu cena akcija u komunalnom i tehnološkom sektoru, no trgovalo se oprezno jer je počela

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply