Wall Street na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji

Wall Street na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji

Američki S&P 500 indeks u utorak je dosetigao istorijski rekord, a Wall Street je na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji, zahvaljujući odličnim zaradama niza američkih kompanija i relativnog smirivanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Njujorški Dow Jones indeks u utorak je porastao 63,6 bodova ili 0,25 posto, na 25.822 boda, S&P 500 za 0,21 posto, na 2.862 boda a tehnološki Nasdaq za 0,49 posto, na 7.859 bodova.

Tokom trgovanja S&P 500 je dostigao rekordnih 2.873,23 boda, pri čemu je rast na američkom tržištu deonica sada ušao u 3.452 dan te bi u sredu mogao ostvariti najduže razdoblje rasta u svojoj istoriji.

Ipak, do kraja dana taj se indeks malo spustio, po objavi vesti da je advokat američkog predsednika Donalda Trumpa, Michael Cohen priznao da je kršio propise o finansiranju u izbornoj kampanji i ostale optužbe te kazao da je preduzeo isplate kako bi uticao na predsedničke izbore u 2016.

“Tržištu deonica sviđa se Trumpova agenda. A što god ugrožava Trumpovu agendu nije dobro za tržišta deonica”, kaže Stephen Massoca, potpredsednik investicionog društva Wedbush Securites iz San Francisca.

Cene industrijskih deonica, senzitivne na promene uslova u svetskoj trgovini, porasle su u utorak u proseku za 0,8 posto, ostvarivši tako dobite četvrti trgovinski dan uzastopno.

Znantije su poskupele i deonice kompanija koje proizvode potrošačku robu, za 0,9 posto, nakon što su kompanije TJX i Toll Brother izvestile o snažnim poslovnim rezultatima za drugo tromesečje. Cene njihovih deonica skočile su za 4,7 odnosno 13,8 posto.

„Beležimo rast, koji je fundamentalno opravdan snažnom ekonomijom i boljim zaradama. Investitori se čine relativno optimistični u pogledu ekonomskog rasta, a tržište je to danas i pokazalo”, ističe Kevin Caron, portfelj menadžer pri Washington Crossing Advisorsu.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi različito su se kretali. Tako je londonski Ftse oslabio 0,34 posto, na 7.565 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,43 posto, na 12.384 boda, a pariski CAC za 0,54 posto, na 5.408 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kineska kompanija otvara fabriku u Srbiji, posao za 1.500 radnika
Next Azijske berze u plusu, poduprte rastom na Wall Streetu

You might also like

Wall Street: S&P 500 blizu rekorda

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su ulagači oprezni, s obzirom da se S&P 500 indeks primakao rekordnim nivoma.

Najvažnije vesti 0 Comments

Cene nafte i dalje padaju

Cene nafte pale su ispod 45 dolara po barelu nakon izveštaja OPEC-a koji je pokazao da je proizvodnja u oktobru dosegla rekordno visok nivo.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Snažan rast indeksa

Na azijskim berza su indeksi snažno porasli jer je ulagače ohrabrio izvštaj koji pokazuje da zapošljavanje u SAD-u raste, dok je inflacija nejaka, što je umanjilo strahove od ubrzanja tempa povećanja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply