Azijske berze u plusu, poduprte rastom na Wall Streetu

Azijske berze u plusu, poduprte rastom na Wall Streetu

Na azijskim berzama u sredu najvažnji indeksi su ojačali, potpomognuti skokom američkog S&P-ja na rekordni nivo i činjenicom da je Wall Street na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji, no kineske berze su nakon dva dana plusa ponovo zaronile u crveno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica bez japanskih bio je u plusu oko 6,30 sati 0,3 posto.

Istovremeno, japanski Nikkei ojačao je 0,7 posto, južnokorejski Kospi 0,4 posto, a indeks tajvanske berze 0,2 posto.

Većina berzi u Aziji takođe ostvaruje dobitke i zahvaljujući nadi investitora da će predstojeći trgovinski pregovori Kine i SAD-a, koji se očekuju ove nedelje, smanjiti napetosti između dve najveće svetske ekonomije.

Pregovori američke i kineske delegacije o trgovinskim problemima trebali bi započeti u sredu u Washingtonu. No, analitičari upozoravaju da na prenaduvana očekivanja na tržištima kapitala oko rezultata tog sastanka.

„Tržišna očekivanja verovatno su puno veća od verovatnog ishoda trgovinskih razgovora, naročito na deoničkim tržištima, koja us ostvarila znatne dobitke. Pregovori bi mogli završiti uz sporadične fanfare jer i nisu na visokom nivou”, kaže Junichi Ishikawa, strateg pri IG Securitiesu u Tokiju.

Kinesku delegaciju predvodiće zamenik ministra trgovine Wang Shouwen, a američku pomoćnik ministra finansija zadužen za međunarodne poslove David Malpass.

No, kineski investitori odlučili su se u utorak na prodaju deonica, zbog zabrinutosti oko izgleda ekonomskog asta nakon što je centralna kineska banka priopćila da se neće okrenuti snažnim monetarnim poticajima da bi poduprla rast. Centrtalna banka obećala je tek da će održavati razumno bogatu likvidnost te pomagati onim kompanijama koje imaju problema u pristupu finansijskim sredstvima.

Indeks šangajske berze u minusu je 0,6 posto, a hongkonške za 0,5 posto.

Indeks šangajske berze tako je na putu mesečnog gubitka od gotovo pet posto, dok je u odnosu na početak godine zaronio više od 17 posto, uglavnom pod pritiskom usporavanja aktivnosti u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street na pragu najdužeg razdoblja rasta u svojoj istoriji
Next Do kada treba čuvati plaćene račune?

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale na početku nedelje

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale jer ulagači oprezno čekaju konkretne planove američkog predsednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Azijske berze: Pad indeksa zbog straha od trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Na azijskim berzama su indeksi pali, kao i dan pre na Wall Streetu, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine i jer je tehnološki sektor i dalje

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: S&P indeks u najvećem padu u poslednja tri meseca

Na Wall Streetu su u četvrtak investitori prodavali akcije, sve više sumnjajući u sposobnost Trumpove administracije da provede svoju ekonomsku agendu, pre svega poreska rasterećenja, pri čemu je S&P 500 indeks zabeležio najveći

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply