Wall Street: Trumpov intervju zabrinuo investitore

Wall Street: Trumpov intervju zabrinuo investitore

Najvažniji indeksi na Wall Streetu u ponedeljak su porasli na krilima optimizma investitora u vezi skorašnjih trgovinskih razgovora SAD-a i Kine, no u zadnjim minutama trgovanja izbrisali su veći deo dobitaka nakon oštre kritike američkog predsednika na račun Fedovog podizanja kamatnih stopa te kineskog i evropskog manipulisanja valutom.

Njujorški Dow Jones indeks završio je trgovanje s dobitkom od 89,37 bodova ili 0,35 posto, na 25.758 bodova, S&P 500 indeks 0,24 posto, na 2.857 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,06 posto, na 7.821 bod.

U zadnjih 10 minuta trgovanja berzovni indeksi su krenuli nizbrdo, po objavi Trumpovog intervjua agenciji Reuters, u kojem je između ostalog izjavio kako „nije oduševljen” predsednikom Feda Jeromeom zbog podizanja kamatnih stopa te ponovio da američka centralna banka treba više da čini kako bi podstakla ekonomiju.

Usred globalnih trgovinskih napetosti, Trump je u tom intervjuu takođe optužio Kinu i Evropu da manipulišu svojim valutama.

Američki predsednici proteklih decenija retko su kritikovali Fed jer se njegova nezavisnost smatra bitnom za ekonomsku stabilnost. Trump se odmakao od te prakse, poručivši da se neće libiti i ubuduće kritikovati ako Fed nastavi da diže kamatne stope.

Trump je još u julu prestrašio investitore kada je kritikovao Fed zbog zaoštravanja monetarne politike. U ponedeljak je rekao da bi Fed trebao biti popustljiviji oko kamatnih stopa.

„Nisam oduševljen s njegovim podizanjem kamatnih stopa, ne. Nisam oduševljen”, kazao je Trump.

Trump je lani nominovao Powella na mesto predsednika Feda, koji je na toj poziciji zamenio Janet Yellen.

Kazao je i da ostale zemlje uživaju koristi od poteza njihovih centralnih banaka tokom tvrdih pregovora o trgovini, dok SAD ne dobija potporu od Feda.

„Pregovaramo vrlo moćno i snažno s ostalim nacijama. Pobedićemo. No, tokom tog vremena trebao bih dobiti pomoć od Feda. Ostale zemlje popuštaju (monetarnu politiku)”, rekao je Trump.

Fed je ove godine već u dva navrata podignuo kamatne stope, a očekuje se da će to učiniti i idući mesec, budući je u julu inflacija ojačala na 2,9 posto, najviši nivo u zadnjih 6 godina, dok je stopa nezaposlenosti svega 3,9 posto, najniža u zadnjih otprilike 20 godina.

Nakon što je napustio svoju politiku držanja kamatnih stopa na istorijski niskim nivoima, šest godina nakon globalne finansijske krize 2008., Fed je postupno krajem 2015. počeo zaoštravati svoju monetarnu politiku.

Trump je u intervjuu rekao i da Kina manipuliše kursom juana kako bi nadoknadila efekt uvođenja američkih carina na svoj izvoz. „Mislim da Kina manipuliše kursom svoje valute, apsolutno. I mislim da se i kurom evra takođe manipuliše”, dodao je Trump.

Kako je pojasnio, time Kina i EU „nadoknađuju činjenicu da sada plaćaju stotine miliona dolara, a u nekim slučajevima i milijarde dolara, u američku državnu riznicu. I tako se oni prilagođavaju a ja ne. A ja ću i opet pobediti”, rekao je Trump.

Kurs dolara ojačao je od početka godine 5,35 posto prema juanu, nadonadivši deo gubitaka prema kineskoj valuti zabeleženih u 2017.

Kurs evra od početka godine pojeftinio je 4,3 posto prema dolaru, pritisnut sporim tempom rasta EU ekonomija kao i trgovinskim tenzijama između SAD-a i EU-a.

Trump je odredio kao svoj prioritet smanjivanje američkog trgovinskog deficita, a kombinacija rasta kamatnih stopa i jačanja kursa dolara predstavlja rizik po rast izvoza.

Iz Feda su odbili komentarisati najnovije Trumpove ocene.

Prošlog meseca Powell je rekao u jednom intervjuu da Fed ima dugu tradiciju nezavisnosti od politike.

„Obavljaćemo naš posao na način koji je strogo nepolitički, bez uzimanja u razmatranje političkih pitanja, te sprovoditi mandat koji nam je dao Kongres”, izjavio je tada Powell.

Američke deonice nakon takvih izjava počele su gubiti na ceni, no ipak su uspele zadržati deo dobitaka, zahvaljujući nadi investitora da će ovonedeljni sastanak kineske i američke delegacije o trgovinskim problemima dati neke rezultate.

Najviše su na dobitku bile deonice energetskog i industrijskog sektora, koje su poskupele u proseku za 0,7 odnosno za 0,6 posto.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u ponedeljak su takođe ostvarili dobitke – londonski Ftse porastao je 0,43 posto, na 7.591 bod, frankfurtski DAX za 1 posto na 12.331 bod, a pariski CAC za 0,65 posto, na 5.379 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Jeftiniji dozvoljeni minus, skuplje bankarske provizije
Next Azijske berze u plusu, dolar pod pritiskom Trumpovih izjava

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cena paladijuma u ovoj godini porasla više od 50 odsto

Dok je cena zlata nakon američkih predsedničkih izbora, 8. novembra, pala skoro 180 dolara po unci,  cena paladijuma je porasla više od 10 odsto.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Oprez uoči odluka Feda

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao, kao i Nasdaq, što se najviše zahvaljuje rastu cena akcija u komunalnom i tehnološkom sektoru, no trgovalo se oprezno jer je počela

Wall Street: Nasdaq skočio, S&P bez promene

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks ostao nepromenjen jer je pad cena akcija u energetskom sektoru nadoknađen rastom u finansijskom i zdravstvenom, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply