Wall Street: Uzlet indeksa na krilima popuštanja trgovinskih napetosti

Wall Street: Uzlet indeksa na krilima popuštanja trgovinskih napetosti

Njujorški Dow Jones indeks u četvrtak je ostvario najveći dnevni skok u zadnja četiri meseca, a i ostali najvažniji indeksi na Wall Streetu solidno su ojačali, dok investitorima daju krila solidne zarade kompanija i smanjivanje zabrinutosti oko trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Njujorški Dow Jones porastao je 396,32 boda ili 1,58 posto, na 25.558 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao 0,79 posto, na 2.840 bodova, a tehnološki Nasdaq 0,42 posto, na 7.806 bodova.

Svih 11 deoničkih sektora ostvarilo je dobitke, a najviše telekomunikacioni i potrošački.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je u četvrtak da će kineska delegacija učestvovati u idućoj rundi trgovinskih pregovora s američkom stranom u Washingtonu krajem avgusta.

Poslednja runda trgovinskih razgovora između dve ekonomske sile održana je početkom juna. Iako tokom prethodnih runda razgovora nije bio postignut neki veći napredak, Bela kuća je 3. avgusta saopštila da je SAD otvoren za razgovore s Kinom o tome kako rešiti trgovinske napetosti.

Popuštanje trgovinskih napetosti podiglo je cene deonica senzitivnih na carine, poput industrijskih kompanija Boeinga i Caterpillara, čije su cene porasle 4,3 odnosno 3,2 posto. U proseku su cene deonica industrijskih kompanija ojačale 1,2 posto.

Najveća pojedinačna deonica bila je deonica Walmarta, poskupevši 9,3 posto, nakon što je taj najveći svetski trgovački lanac izvestio o dobiti iznad očekivanja i rastu prodaje po najvećoj stopi u protekloj deceniji.

„Tržište dobija podsticaj od poznatih kompanija koje objavljuju pristojne zarade, poput Walmarta. No, mislim da ono takođe pokazuje svoju šizofrenu prirodu u smislu kratkoročnih promena usko povezanih s trgovinskim ratovima i pregovorima, posebino kad je u pitanju Kina”, ističe Chuck Carlson, izvršni dužnosnik pri Horizon Investment Servicesu.

Sezona objava poslovnih rezultata za drugo ovogodišnje tromesečje polako jenjava. Od 500 kompanija čije su deonice sadržane u S&P indeksu, dosad je njih 463 izvestilo o dobiti, pri čemu je njih 79,3 posto premašilo očekivanja analitičara.

I na evropskim berzama cene deonica u četvrtak su solidno porasle, pri čemu je londonski Ftse indeks završio trgovanje u plusu od 0,78 posto, na 7.556 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,6 posto, na 12.237 bodova, a pariski CAC za 0,83 posto, na 5.349 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,0313 dinara za evro
Next Azijske berze: Blagi dobitci na berzama, turska lira opet slabi

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija porasle, a dolar ojačao, no trguje se oprezno dok se čekaju odluke američke centralne banke o kamatnim stopama i mogući signali o tome

Svetske berze 0 Comments

Goldman Sachs upozorava: Čak ni OPEC ne može spasiti tržište nafte

Svejedno da li će OPEC zamrznuti proizvodnju na postojećem nivou, tržište nafte se neće oporaviti u skorije vreme, upozoravaju analitičari  banke Goldman Sachs.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi poduprti tehnološkim i bankarskim sektorom

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija snažno porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnog dana, zahvaljujući oporavku tehnološkog i bankarskog sektora.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply