Crna Gora: Inflacija u julu 0,6 odsto

Crna Gora: Inflacija u julu 0,6 odsto

Mesečna inflacija u julu u Crnoj Gori, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), iznosila je 0,6 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su kazali da su potrošačke cene u odnosu na isti mesec prošle godine bile u proseku više tri odsto.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena, usluga smeštaja, povrća, usluga ishrane u ugostiteljstvu, mesa, voća, mleka, sira i jaja i žestokih alkoholnih pića”,navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mesečni rast cena zabeležen je u grupama hoteli i restorani 3,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,5 odsto, zdravlje 0,2 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama odeća i obuća i prevoz po 0,9 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, rekreacija i kultura 0,4 odsto, komunikacije 0,2 odsto, kao i ostala dobra i usluge 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nesu se bitnije menjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabeležene su u grupama alkoholna pića i duvan 24,3 odsto, prevoz 6,3 odsto, odeća i obuća 4,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,9 odsto, komunikacije 1,3 odsto, hoteli i restorani 0,7 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i ostala dobra i usluge po 0,5 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i zdravlje po 0,3 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupi rekreacija i kultura 0,3 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Tencent: Prvi pad dobiti u trinaest godina
Next Inspekcija zatvorila restoran “Savanova”

You might also like

Makroekonomija

Priprema se povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore

Kreditni rejting Crne Gore za ovu godinu biće povećan, nakon što je Vlada dva puta donela mere štednje i Fiskalnu strategiju, a država ušla u NATO, saznaje nezvanično Pobjeda.

Makroekonomija

Moody’s: Brazil ne izlazi iz u duboke recesije

Nadolazeće Olimpijske igre u Rio de Janeiru doneće gradu neka trajna infrastrukturna poboljšanja, kao i privremeno povećanje poreznih prihoda, no kada taj događaj završi, zemlja će se još jednom probuditi

Najvažnije vesti

Srbija prva u svetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Srbija je prva u svetu po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija jer su regulatorna reforma, niska cena rada i pristup tržištu EU nadvladali inače razočaravajuće ekonomske performanse zemlje, objavio