Crna Gora: Inflacija u julu 0,6 odsto

Crna Gora: Inflacija u julu 0,6 odsto

Mesečna inflacija u julu u Crnoj Gori, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), iznosila je 0,6 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su kazali da su potrošačke cene u odnosu na isti mesec prošle godine bile u proseku više tri odsto.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena, usluga smeštaja, povrća, usluga ishrane u ugostiteljstvu, mesa, voća, mleka, sira i jaja i žestokih alkoholnih pića”,navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mesečni rast cena zabeležen je u grupama hoteli i restorani 3,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,5 odsto, zdravlje 0,2 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama odeća i obuća i prevoz po 0,9 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, rekreacija i kultura 0,4 odsto, komunikacije 0,2 odsto, kao i ostala dobra i usluge 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nesu se bitnije menjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabeležene su u grupama alkoholna pića i duvan 24,3 odsto, prevoz 6,3 odsto, odeća i obuća 4,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,9 odsto, komunikacije 1,3 odsto, hoteli i restorani 0,7 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i ostala dobra i usluge po 0,5 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i zdravlje po 0,3 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupi rekreacija i kultura 0,3 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Tencent: Prvi pad dobiti u trinaest godina
Next Inspekcija zatvorila restoran “Savanova”

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Javni dug Srbije u padu

Javni dug Srbije na kraju aprila ove godine iznosio je 23,6 milijardi evra, što je 58,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Makroekonomija 0 Comments

Potrošačke cene u Srbiji pale 0,1 odsto u decembru

Potrošačke cene u Srbiji su u decembru za 0,1 odsto bile niže nego u novembru, a u odnosu na decembar 2015. povećene su za 1,6 odsto, saopštio je danas Republički

Makroekonomija 0 Comments

Schäuble se protivi otpisu duga Grčkoj

Nemački ministar finansija Wolfgang Schäuble izjavio je danas da je protiv otpisa duga Grčkoj, samo dan pošto su se ministri finansija evrozone saglasili da će razmotriti tu opciju u predstojećim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply