Crna Gora: Inflacija u julu 0,6 odsto

Crna Gora: Inflacija u julu 0,6 odsto

Mesečna inflacija u julu u Crnoj Gori, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), iznosila je 0,6 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su kazali da su potrošačke cene u odnosu na isti mesec prošle godine bile u proseku više tri odsto.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena, usluga smeštaja, povrća, usluga ishrane u ugostiteljstvu, mesa, voća, mleka, sira i jaja i žestokih alkoholnih pića”,navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mesečni rast cena zabeležen je u grupama hoteli i restorani 3,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,5 odsto, zdravlje 0,2 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama odeća i obuća i prevoz po 0,9 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, rekreacija i kultura 0,4 odsto, komunikacije 0,2 odsto, kao i ostala dobra i usluge 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nesu se bitnije menjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabeležene su u grupama alkoholna pića i duvan 24,3 odsto, prevoz 6,3 odsto, odeća i obuća 4,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,9 odsto, komunikacije 1,3 odsto, hoteli i restorani 0,7 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i ostala dobra i usluge po 0,5 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i zdravlje po 0,3 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupi rekreacija i kultura 0,3 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Tencent: Prvi pad dobiti u trinaest godina
Next Inspekcija zatvorila restoran “Savanova”

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Christine Lagarde: Treba preispitati sankcije Rusiji

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je da je neophodno preispitati situaciju koja je nastala usled sankcija Rusiji.

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka povećala procenu rasta Srbije

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će u tekućoj godini porasti za 3,0 odsto, prema najnovijim procenama Svetske banke.

Najvažnije vesti 0 Comments

Dogovor Trump-Juncker: Izbegnut je trgovinski rat

Predsednik SAD-a Donald Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker su se u sredu u Washingtonu dogovorili da će smiriti trgovinske napetosti i krenuti u pregovore o uklanjanju carina i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply