Pad turske lire zadaje glavobolju vlastima, ali ide na ruku turistima

Pad turske lire zadaje glavobolju vlastima, ali ide na ruku turistima

Turska valuta, lira, dostigla je svoj rekordno nizak nivo, stvarajući glavobolju vladi ove zemlje, ali i podižući cene svakodnevnih potrepština stanovništva. Ipak, postoji jedna oblast kojoj je cela situacija pogodovala, a to je – turizam.

Rezervacije u Turskoj, prema pisanju stranih medija porasle su poslednjih meseci. Tačan razlog zbog kog je to tako nije jednostavno definisati, ali povoljan devizni kurs svakako ide u prilog priči o procvatu ove grane.

Tako, dok je u januaru jedan dolar mogao da kupi manje od četiri lire, sad kupuje sedam, i to je tako po poslednjem padu valute u petak. Dakle, samo od januara lira je izgubila oko 35 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar. S druge strane, takva situacija pogoduje turistima koji sa stranom valutom dolaze u tu zemlju i kojima je novonastala situacija omogućila kupovinu robe po povoljnijim cenama.

Turisti su se brzo uklopili u novonastalu sitaciju i procenili da najbolje prolaze ako strane vlaute, najčešće dolar ili evro, menjaju u tursku liru i tako kupuju robu. Cene su za sada, bar kada je reč o robi koju srpski turisti najčešće kupuju, a to je krzno i koža – napromenjene. To praktičko znači da, ako menjaju, na primer, evro u liru, dobijaju više bezmalo duplo više lira nego pre pada turske valute, pa samim tim za isti novac mogu više da pazare.

Cene za sada iste, a za vrednost strane valute veća

Konkretne cene su tek počele da se menjaju, ali to za sada nije drastično.

– Cene po tržnim centrima, gde naši turisti najviše odlaze da bi kupovali garderobu još uvek su iste, jedino što se minimalno promenilo jesu cene pića na plažama u Turskoj, koje su skočile za po pet lira, što nije ni jedan ceo evro – navodi Tijana Krstić, turistički vodič koji je trenutno u Antaliji.

Ona dodaje da se naši turisti odlučuju više na menjanje evra za lire, jer za 10 evra u ovom trenutku mogu dobiti i do 80 lira.

Kako ona navodi, situacija sa turskom valutom se menja iz minuta u minut, pa je u ovom trenutku negde oko 7,8 lira za jedan evro. Zbog toga se trgovci još uvek ne odlučuju da menjaju cene, jer je sve vrlo nepredvidivo.

– Baš jutros sam bila u loklanoj prodavnici, koja nudi omiljenu robu naših turista i vidim da je cena onoga što naši ljudi najviše kupuju, a to su krzno i koža nepromenjena – zaključuje Krstićeva.

Druga stvar koja trenutno pogoduje, pre svega kupcima na veliko, jeste neki opšti stav u Turskoj je da cene neće skočiti više od 20 odsto. To im daje prostora da kupuju na veliko garderobu, koja je i do sada bila povoljnija nego u drugim zemljama.

Međutim, šta se zapravo dogodilo sa turskom vlautom i kakav je to efekat ostavilo na turizam i kupovnu moć onih koji donose stranu vlautu u zemlju.

Ekonomista Miroslav Prokopijević da kada padne vrednost valute, tržište jedne zemlje se bori tako što podiže sve ostale vrednosti.

– Na prvom mestu podiže se inflacija – objašnjava on i dodaje da u tom slučaju to zaista može da pogoduje turizmu, jer, dok se cene u Turskoj podižu za osnovne potrepštine, oni koji dolaze sa dolarom ili evrom u ovu zemlju mogu da dobiju značajno više novca i tako uživaju u kupovini dok su cene konkurentne i, u novonastaloj situaciji, još uvek neusaglašene.

“Neće potrajati”

Ipak, ovaj ekonomista ističe da takva situacija neće potrajati.

– Ovo je korisno za kupce, ali ako inflacija ne ode na neku visoku dvocifrenu brojku, što i jeste slučaj – navodi Prokopijević i dodaje da se ekonomija tada bori i veći priliv turista im nije od dugoročne pomoći.

Ipak, strani turisti su već procenili situaciju, pa je u Britaniji već prijavljen porast rezervacija, a kod nekih turističkih agencija, porast je neverovatnih 63 odsto, navodi BBC.

Većina agencija se slaže u jednom – Turska se vratila na mapu najvažnijih letovališta.

Slična situacija je i u Srbiji, ali turističke agencije ne smatraju da je za to razlog pad turske lire.

– Nama je već od početka godine porasla potražnja za turističkim aranžmanima u Turskoj, ali u prethodnom periodu nismo primetili da je nešto više zbog situacije sa lirom – kažu iz turističke agencije Big Blue.

Sa njima se slaže i Aleksandar Seničić, predsednik JUTE.

– Svi ugovori u turističkim agencijama prema Turskoj su usaglašeni prema čvrstim valutama, tako da novonastala situacija ne bi trebalo da utiče na cene samih aranžmana – objašnjava Seničić, ali dodaje da će pad valute značajno pogodovati kupcima koji idu u Tursku u narednom periodu u korišćenju bilo kojih vanpansionskih usluga.

I dok su turisti sve zainteresovaniji za posetu ovoj zemlji, a najviše u svrhe šopinga, pojedine zemlje i dalje je ne preporučuju za putovanje, naročito u regiju blizu granice sa Sirijom zbog ratnih sukoba.

Sa druge strane, SAD ocenjuje Tursku kao zemlju trećeg ranga, pozivajući ljude da preispitaju svoje odluke da putuju u tu zemlju.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Analiza Erste Grupe: Kako će situacija u Turskoj uticati na valute CIE
Next Privatizacija Ravanice: Od 14 ponuda, pet validno

You might also like

Društvo 0 Comments

Plate mogu da se isplaćuju i na ruke

Nijedan zakon naše države poslodavcima ne brani da radnicima zarade isplaćuju u kešu, ali retko ko to čini. Isplate u gotovini ne zabranjuje nijedan propis iz delokruga Narodne banke Srbije.

Društvo 0 Comments

Beograd dobio laboratoriju za otkrivanje urođenih bolesti kod beba već u prvim danima

U GAK Višegradska danas je otvorena Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovo važan dan za

Ranko Rajović: Igrice pogubne za razvoj IQ kod dece

Specijalista interne medicine i član Odbora Mense Ranko Rajović kazao je tokom predavanja ‘Kako igrom uspešno razviti detetov IQ’ u Zagrebu da su video igrice pogubne za razvoj IQ kod

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply