Wall Street: Raste zabrinutost zbog krize u Turskoj

Wall Street: Raste zabrinutost zbog krize u Turskoj

Na Wall Streetu su najvažniji indeksi na početku nedelje nastavili kliziti pod pritiskom zabrinutosti oko krize u Turskoj, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 pali četvrti trgovinski dan zaredom.

Njujorški Dow Jones indeks juče je pao 125,44 boda ili 0,5 posto, na 25.187 bodova, dok je S&P oslabio 0,4 posto, na 2.821 bod, a Nasdaq 0,25 posto, na 7.819 bodova.

Najviše su potonule cene deonica finansijskih institucija, zbog straha investitora od širenja krize u Turskoj.

Cene deonica američkih finansijskih divova Citigroupa, Bank of America, Wells Fargoa i JP Morgana potonule su između 0,8 i 2,2 posto.

Namera turske centralne banke da stabilizuje kurs lire, koji je od početka godine već potonuo 40 posto, nije uspela da smiri nervozne investitore.

„Tržište samo priča o Turskoj i nastavku trgovinskih tenzija”, ističe Gary Bradshaw, portfelj menadžer pri Hodges Fundsu u Dallasu.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan juče je rekao da je turska ekonomija trenutno pod opsadom, no počiva na čvrstim temeljima zbog kojih će nastaviti biti snažna. U gotovo polusatnom govoru pred turskim veleposlanicima u Ankari Erdogan je rekao da je turska ekonomija izložena proračunatom napadu spolja.

Turska lira juče je ujutro na početku trgovanja na azijsko-pacifičkim tržištima potonula na novu najniži nivo u istotriji, više od 7 lira za dolar, nakon što je u petak izgubila 18 posto svoje vrednosti, što je najveći dnevni pad od finansijske krize u toj državi 2001. godine. No nakon poteza centralne banke i najava ministra finansija Berata Albayraka, ojačala je na 6,4 lire za dolar. Ministar Albayrak, Erdoganov zet, u nedelju je najavio izradu akcijskog plana koji je ta država počela provoditi u ponedeljak ujutro kako bi umirila ulagače.

Obzirom na činjenicu da turske kompanije i finansijske institucije drže imaju otprilike 220 milijardi dolara inostranog duga prema bankama, brza deprecijacija lire loša je vest.

“Cela je priča oko kredita, s obzirom da je Turska bila veliki uzimatelj kredita na globalnom tržištu kapitala proteklih godina tokom kojih su najveće centralne banke snižavale kamatne stope kako bi ohrabrile investitore. Više od polovine turskog duga denominirano je u stranoj valuti, pa kad lira tone, troškovi servisiranja duga i rizik od bankrota neumoljivo rastu”, tumači David Rosenberg, glavni ekonomista i strateg pri Gluskin Sheffu.

S druge strane, deonice Applea ojačale su 0,6 posto, na 208,87 dolara, dostigavši istorijski rekord, tako da je tržišna kapitalizacija te tehnološke kompanije iznad 1.000 milijardi dolara.

Na istorijskom rekordu je i cena akcije Amazona, s rastom od 0,5 posto, na 1.925 dolara.

Sezona objave poslovnih rezultata kompanija za drugo tromesečje približava se kraju. Od 500 kompanija čije su deonice sadržane u indeksu S&P, njih 455 dosad je izvestilo o poslovnim rezultatima, pri čemu je 79 posto svojom dobiti premašilo očekivanja analitičara.

Na svim američkim berzama u ponedeljak je protrgovano 6,34 milijarde akcija, nešto niže od proseka u zadnjih 20 trgovinskih dana od 6,43 milijarde.

I na evropskim berzama cene akcija su pale, dotaknuvši pod pritiskom krize u Turskoj najniže nivoe u zadnje tri nedelje. Londonski Ftse indeks spustio se u ponedeljak 0,32 posto, na 7.642 boda, frankfurtski DAX 0,5 posto, na 12.358 bodova, a pariski CAC 0,03 posto, na 5.412 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NBS ublažila dnevne oscilacije kursa, srednji kurs 118,0558
Next Turska lira nastavila da tone, svetske berze u minusu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi u plusu zbog poreznog rasterećenja u Kini

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija porasle, najviše u Kini nakon najave poreznog rasterećenja, dok je dolar ojačao jer bi rast američke ekonomije u drugom tromesečju mogao biti veći nego

Beogradska berza: Najveći dnevni pad u poslednjih nekoliko godina

Beogradska berza je u petak zabeležila najveći dnevni pad u poslednjih nekoliko godina, dok je promet iznosio solidnih 40,5 miliona RSD (0,33 miliona EUR).

Dinar bez promene, u petak 123,92 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u petak 17. februara će biti 123,9187, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na utorak pred praznike, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply