Stabilizacija azijskih berzi s jenjavanjem potresa oko Turske

Stabilizacija azijskih berzi s jenjavanjem potresa oko Turske

Azijske berze u utorak su se pomalo stabilizovale kako jenjavaju potresi uzrokovani kolapsom turske lire, no raspoloženje investitora kvare najnoviji pokazatelji Kine, koji ukazuju na veće ekonomsko usporavanje od očekivanog.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oporavio se s jučerašnje najnižeg nivoa u zadnjih pet nedelja, ojačavši u ponedeljak za 1,2 posto, na 22.122 boda.

Oporavku Nikkeija pomogle su deonice japanskih izvoznih kompanija i to zahvaljujući oporavku kursa turske lire, što je smanjilo pritisak potražnje za jenom, inače utočištem za kapital u nemirnim vremenima.

„Činjenica da su zasad zaustavljene prodaje japanskih deonica je pozitivna, no investitore i dalje brinu nestabilna valutna kretanja na tržištima u razvoju. Nikkei je sklon volatilnosti jer su u njemu sadržane brojne cikličke deonice, zavisne od kretanja kursa dolara i jena”, ističe Takuya Takahashi, strateg pri Daiwa Securitiesu.

Kurs turske lire u utorak se malo oporavio, dostigavši 6,925 lire za dolar, nakon što se turska centralna banka obvezala da će osigurati potrebnu likvidnost u turskom finansijskom sistemu.

Ipak, turska valuta i dalje je na gubitku od gotovo 10 posto u odnosu na ponedeljak, a od početka godine za 40 posto.

Stoga je i kurs dolara ojačao jutros na deviznim tržištima 0,1 posto prema jenu, na 110,79 jena, oporavivši se tako s najnižeg nivoa u zadnjih 1,5 meseca prema japanskoj valuti, koju je dotakao u ponedeljak.

A nakon Turske, investitore brinu i najnoviji pokazatelji iz Kine, koji ukazuju da druga najveća svetska ekonomija usporava rast dok se SAD priprema nametnuti nove carine na kineski uvoz.

U prvih sedam meseci investicije u fiksnu imovinu porasle su za 5,5 posto, manje od očekivanih 6 posto, ukazujući na slabljenje kineske domaće potražnje i pogoršanje poslovnog poverenja zbog trgovinskog rata s SAD-om. Stopa rasta investicija najslabija je od početka 1996.

I promet u maloprodaji bio je ispod očekivanja – u julu je porastao po stopi od 8,8 posto, ispod prosečno očekivanih 9,1 posto, odnosno 9 posto zabeleženih u junu.

Industrijska proizvodnja porasla je u junu 6 posto, pokazuju podaci kineskog statističkog ureda, po istoj stopi isto kao u junu, no ispod prognoziranih 6,3 posto.

Pod uticajem tih podataka, MSCI indeks azijskih berzi jutros je oslabio 0,2 posto, dok je šangajski indeks berze bio u minusu 0,6 posto.

Izvor: GdeInvestirati /Hina
Previous Turska lira nastavila da tone, svetske berze u minusu
Next NBS: Štednja u dinarima isplativija, utrostručena od 2012.

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Prekid pozitivnog niza nakon šest dana rasta

Na azijskim berzama indeksi su pali nakon šest dana uzastopnog rasta, jer su ulagači odlučili da povuku deo zarade nakon snažnog rasta tehnološkog sektora, dok je dolar blago oslabio.

Beogradska berze: Belex skočio šestu sedmicu zaredom

Beogradsko tržišta akcija nastavilo je rast i protekle sedmice, i to najjačim intezitetom od kraja januara kada je i uspostavljen aktuelni uzlazni trend.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, najviše u Japanu, nakon pobede vladajuće koalicije premijera Shinzo Abea na parlamentarnim izborima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply