Ubrzao privredni rast Britanije u drugom kvartalu

Ubrzao privredni rast Britanije u drugom kvartalu

Britanska privreda je ubrzala rast u drugom tromesečju 2018. godine, jer je toplo vreme stimulisalo aktivnost građevinskog sektora i privatnu potrošnju.

Britanska Kancelarija za državnu statistiku objavila je da je bruto domaći proizvod porastao za 0,4 odsto u tri meseca zaključno sa junom, u odnosu na 0,2 odsto u prethodnom kvartalu.

Izveštaj o privrednoj ekspanziji dolazi nedelju dana nakon što je Banka Engleske povećala kamatne stope po drugi put od finansijske krize 2008., uz obrazloženje da nedavni podaci pokazuju da se privreda oporavlja od “privremenog” usporavanja zabeleženog u prvom kvartalu.

Londonski Gardijan prenosi da su ubrzanju BDP-a najveći doprinos dali sektor usluga, koji je zabeležio ekspanziju od 0,5 procenata, i građevinski sektor sa rastom od 0,9 odsto.

Međutim, industrijski sektor je u periodu april-jun pao za 0,8 posto, pri čemu je prerađivačka industrija zabeležila minus od 0,9 procenata.

„To znači da je britanski proizvodni sektor sada u tehničkoj recesiji, s obzirom da beleži drugi uzastopni kvartalni pad“, navodi Gardijan.

U saopštenju državne statistike je takođe navedeno da se pogoršao i britanski spoljnotrgovinski deficit, s obzirom na to da zemlja nastavlja da uvozi mnogo više nego što izvozi u ostatak sveta.

Ukupan trgovinski deficit Velike Britanije je porastao za 4,7 milijardi funti na 8,6 milijardi u kvartalu april-jun 2018.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Deripaska legalizuje 97 kvadrata koje je gradio na divlje
Next Sawiris uložio polovinu svog bogatstva u zlato

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Srpska privreda u 2016. ostvarila profit od 229,3 milijardi dinara

Državni sekretar Dragan Stevanović  je tokom predstavljanja godišnjeg Biltena finansijskih izveštaja za 2016. godinu na konferenciji za novinare u Agenciji za privredne registre rekao da srpska privreda beleži rast u

Najvažnije vesti 0 Comments

Dun & Bradstreet: Stabilan rejting Srbije, poboljšana kreditna klima u zemlji

Rejting agencija Dun & Bradstreet objavila je danas da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom i da je poboljšana kreditna klima u

Makroekonomija 0 Comments

Istraživanje Feda: Preti nova recesija u SAD-u

Smanjivanje razlike u troškovima kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja možda signalizuje pojačani rizik recesije u Sjedinjenim Državama, upozorili su istraživači američke centralne banke u San Franciscu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply