Wall Street: Indeksi blago pali zbog trgovinskih napetosti

Wall Street: Indeksi blago pali zbog trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon nekoliko dana rasta, jer su ulagače na oprez navele trgovinske napetosti između SAD-a i Kine te pad cena nafte.

Dow Jones oslabio je 45 bodova ili 0,18 posto, na 25.583 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 2.857 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.888 bodova.

Blagi pad Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše je posledica zaoštravanja napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Washington juče najavio da će ovoga meseca uvesti carine na još 16 milijardi dolara vredan uvoz kineskih proizvoda.

Peking je vrlo brzo najavio protivmere istog intenziteta.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrednosti od 34 milijarde dolara s obe strane. Do kraja meseca taj bi iznos mogao dostići 50 milijardi dolara, a obe strane prete i daljim carinama.

Od početka maja SAD i Kina održale su nekoliko krugova pregovora jer Washington želi smanjiti trgovinski manjak u razmeni s Kinom, no rezultata zasad nema.

„Ovo će se nastaviti barem do izbora za američki Kongres u novembru. Zašto bi Kina pregovarala sa SAD-om sada kada bi nakon novembra mogla pregovarati s vladom iza koje je podeljeni Kongres”, kaže Robert Phipps, direktor u kompaniji Per Stirling.

Pod najvećim su pritiskom juče bile akcije industrijskih divova koji su osetljivi na trgovinska pitanja, kao što su Boeing i Catepillar.

Znatno je, u proseku 0,8 posto, pao i energetski sektor, što je posledica pada cena nafte zbog naznaka slabljenja potražnje iz Kine i trgovinskih napetosti.

S druge strane, porasle su cene akcija u tehnološkom sektoru koji se nastavio oporavljati od nedavnog pada, kada su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući Facebook, Intel i Twitter.

Juče su najviše porasle cene akcija Microsofta, Facebooka i Alphabeta, krovne kompanije Googlea.

Podršku tržištu pruža i nastavak dobre sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Od 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izveštaje, njih 78,6 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u početkom godine.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,75 posto, na 7.776 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,12 posto, na 12.633 boda, a pariski CAC 0,35 posto, na 5.501 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Objavljen tender za PKB, početna cena 104,5 miliona evra
Next Kamata na nedozvoljeni minus i do 80 odsto

You might also like

Evropske berze: Dešavanja u Turskoj u drugom planu, nafta pojeftinila, evro ojačao

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su zatvorili trgovanje u različitim pravcima. U pozitivnoj teritoriji trgovalo se u Londonu i Milanu, dok su francuska, nemačka i španska berza

Beogradska berza: Solidno trgovanje obveznicama, dobitnik dana Impol Seval

Današnji trgovački dan obeležilo je solidno trgovanje državnim dužničkim hartijama, uz blagi oporavak oba berzanska indeksa.

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte najviše u poslednjih šest meseci

Nakon pada nedelju dana pre, cene nafte prošle nedelje su se oporavile zbog poremećaja u snabdevanju iz Nigerije i Kanade.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply