Huawei u 2. kvartalu po isporukama prestigao Apple

Huawei u 2. kvartalu po isporukama prestigao Apple

Nakon što su proizvođači smartphonea objavili svoje poslovne rezultate za drugi kvartal 2018. godine, stigli su željno iščekivani podaci nezavisnih kompanija koje se bave istraživanjem tržišta.

Tako je IDC juče izašao sa statističkim izveštajem o isporukama smartphonea u drugom kvartalu ove godine, iz kojeg je vidljivo da je Huawei od Apple-a preuzeo drugo mesto. Znali smo da će se ovo kad-tad dogoditi, ali ono što nismo mogli ni zamisliti je brzina kojom se sve odigralo.

Huawei je u drugom tromesečju ove godine isporučio ukupno 54,2 miliona smartfona, što predstavlja rast od čak 40,9% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, i sada zauzima 15,% svetskog tržišta. Poređenja radi, u 2. kvartalu prošle godine, Huawei je držao 11% tržišta.

Na prvom mestu ostao je Samsung, sa 71,5 miliona isporučenih uređaja i 20,9% tržišnog udela. Iako se godinama drži na prvom mestu, ovaj kvartal za Samsung donosi pad isporuka od 10,4%, kao i pad tržišnog udela, jer je u isto doba prošle godine držao 22,9%.

foto: VentureBeat

foto: VentureBeat

Trend rasta Huaweij-a vidljiv je već neko vreme, dok je Samsung-ov pad sada dodatno smanjio razliku, i samo je pitanje vremena kad će ove dve kompanije na top listi zameniti mjesta, odnosno kad će Huawei preteći Samsung. To je nezahvalno prognozirati, ali s obzirom na trend koji već neko vreme traje, taj trenutak se ne čini tako dalekim.

Apple je sa 43,3 miliona isporučenih uređaja pao na treće mesto, zauzevši 12,1% tržišta, dok je četvrti Xiaomi, koji je takođe zabeležio veliki rast. U 2. kvartalu isporučio je 31,9 miliona uređaja, što predstavlja rast od čak 48,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a tržišni udo koji zauzima sada je 9,3%. Vidljivo je da se i on opasno približio Apple-u, pa je i ovde je pitanje vremena kad će ga prestići.

Peti je Oppo s 29,4 miliona isporučenih uređaja, ali sa rastom od relativno malih 5,1% u odnosu na prošlu godinu, čime je zauzeo 8,6% svetskog tržišta. Treba napomenuti da je Oppo nedavno najavio službeni dolazak na evropsko tržište, što će svakako imati uticaja na povećanje isporuka i tržišnog udela u narednom periodu.

Zanimljivo je da je udeo svih ostalih proizvođača sa prošlogodišnjih prilično visokih 40% pao na 33%, što govori o profiliranju brandova i nestajanju najmanjih. Ovo se uglavnom odnosi na kinesko tržište, na kojem je jedno vreme postojalo više od 1000 različitih brandova telefona.

Izvor: ITvesti
Previous Oglašavanje na društvenim mrežama u padu, porast u štampanim
Next Srednji kurs danas 118,0511

You might also like

Kako je propala Nokia zbog manjka vizije

Mali grad u Finskoj ne izgleda naročito privlačno, ali jednom kada saznate da je njegovo ime itekako poznato u svetu tehnologije, njegovim ulicama ćete hodati sa poštovanjem i određenom dozom

Kompanije 0 Comments

Snap za patent platio 7,7 miliona dolara

Prema neimenovanim izvorima, Moshe Hogeg, jedan od suosnivača propalog Instagramovog konkurenta, aplikacije Mobli, prodao je jedan od svojih patenata kompaniji Snap (koja stoji iza popularne aplikacije Snapchat) za iznos od

Apple uložio 200 miliona dolara u Corning

Tehnološki gigant Apple i kompanija Corning, američki proizvođač naprednih stakala, sarađuju još od vremena razvoja prvog ajfona (iPhone). 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply