Wall Street: Indeksi porasli, poslovni rezultati podsticajni

Wall Street: Indeksi porasli, poslovni rezultati podsticajni

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, zbog čega su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 39 bodova ili 0,16 posto, na 25.502 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 2.850 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 7.859 bodova.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče porasle, što se zahvaljuje nastavku dobre sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Među ostalim, Berkshire Hathaway, kompanija poznatog investitora Warrena Buffetta, izvestila je o skoku dobiti na godišnjem nivou za 67 posto, pa je cena akcije porasla 2,3 posto.

Od 413 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izveštaje, njih 79 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u početkom godine.

„Na tržištu i dalje vlada pozitivno raspoloženje zahvaljujući snažnoj sezoni zarada kompanija. To je danas dalo značajnu pozitivnu snagu tržištu”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u kompaniji Invesco.

Zahvaljujući tome, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan, iako ne popuštaju.

Peking je u petak objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara na koje namerava da uvede carine od 5 do 25 posto.

To je bio odgovor Kine na nedavne poruke Washingtona da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je pretio pre, na uvoz kineskih proizvoda vrednih 200 milijardi dolara.

Predsednik SAD-a Donald Trump poručio je u nedelju da njegova strategija uvođenja carina na kineski uvoz „djeluje bolje nego što je itko očekivao”, navodeći kao dokaz gubitke na kineskim tržištima dionica.

Kineski državni mediji poručuju, pak, da su protumjere Pekinga „racionalne” i optužuju Washington za ucjenu.

„Poslovni rezultati kompanija su snažni, no kako se sezona objava rezultata bliži kraju, ulagači će u idućem razdoblju više reagirati na druge vijesti, među ostalim, iz područja geopolitike”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.663 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,14 posto, na 12.598 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 5.477 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Na posao više od deset godina čeka 13.209 ljudi
Next Azijske berze porasle, dolar jača

You might also like

Beogradska berza: Trgovanje juče utihnulo

Trgovanje na Beogradskoj berzi ponovo je juče utihnulo, uz različito kretanje BELEX indeksa. 

Beogradska berza: Akcije Energoprojekt industrije porasle više od 29 odsto

Poslednji trgovački dan u sedmici na beogradskom tržištu kapitala doneo je solidan promet zahvaljujući pre svega trgovanju državnim obveznicama.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Blaži rast indeksa, oprezna trgovina

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi blago porasli, a trgovalo se oprezno uoči sastanka američkog predsednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply