Beogradska berza: Akcije Aerodroma uzletele usled snažne tražnje

Beogradska berza: Akcije Aerodroma uzletele usled snažne tražnje

Na domaćem tržištu akcija juče je dominirao Aerodrom “Nikola Tesla”, za čijim je hartijama vladala prava jagma investitora, dok su BELEX indeksi ponovo potonuli.

Ukupan promet na trgovanju na Beogradskoj berzi iznosio je 254,8 miliona dinara (2,1 milion evra), od čega najveći deo otpada na promet koji su ostvarile državne dužničke hartije.

Indeks BELEX15 pao je za petinu procenta na 742 poena, a BELEXlajn je skliznuo za 0,1 odsto na 1.538,76 poena.

Jedini dobitnik dana i najtrgovanija akcija bio je Aerodrom “Nikola Tesla” koji je ojačao za 0,6 procenata na 1.740 dinara, i zabeležio promet vredan 6,1 milion dinara.

Beogradska vazdušna luka beleži najuspešniju letnju sezonu ikada, pri čemu je u julu, kako je saopštila, opslužila rekordnih 670.354 putnika, odnosno šest odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine. U posmatranom mesecu je zabeleženo 6.449 poletanja i sletanja, ili za 5,0 više, dok je promet robe i pošte u odnosu na jul 2017. godine povećan za 50 odsto.

Akcije Naftne industrije Srbije su pale danas za skoro 1,1 procenat na 683 dinara, uz realizaciju od 0,3 miliona dinara, a za pola procenta su se spustile i obične akcije Komercijalne banke, koje su zaključene na nivou od 1.990 dinara, uz trgovanje nešto veće od četvrt miliona dinara.

Najveći gubitnik je bilo preduzeće za promet robe i usluga Rimex iz Beograda, čije su akcije pale za 6,5 posto na 1.450 dinara, a isprometovane su za skoro 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa udelom od 1,12 odsto, pri čemu u kupovini sa 2,24 procenata, a u prodaji nisu učestvovali.

Na Berzi su juče istrgovane i tri serije državnih obveznica denominovanih u evrima u ukupnom iznosu od 247,8 miliona dinara (2,1 milion evra), pri čemu su strani investitori u prometu ovih hartija učestvovali sa 50 odsto.

Najveći promet, vredan 123,4 miliona dinara (1,04 miliona evra), zabeležila je obveznica RSO18176, koja dospeva u martu 2028. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Srednji kurs danas iznosi 118,0619 dinara za evro
Next Wall Street: S&P 500 ojačao, Apple vredi 1.000 mlrd dolara

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Bitcoin dostigao vrednost od 4.700 dolara

Kriptovaluta bitcoin dostigao je cenu od 4.700 dolara, što je ogroman skok u samo nekoliko sati.

Azijske berze pale, dolar blago ojačao

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, prateći gubitke Wall Streeta prethodnog dana, što je najviše posledica pritiska na tehnološki sektor jer se ulagači plaše strože regulacije tog sektora.

Azijske berze: Skače dolar, trgovina oprezna

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, dok se vrednost dolara prema korpi valuta kreće nedaleko od najviših nivoa u poslednjih 14 godina jer se očekuje jačanje inflacije u SAD-u.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply