Wall Street: Indeksi pali zbog trgovinskih napetosti

Wall Street: Indeksi pali zbog trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu su juče Dow Jones i S&P 500 indeks pali zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok je oporavak tehnološkog sektora podstakao rast Nasdaq indeksa.

Dow Jones oslabio je 81 bod ili 0,32 posto, na 25.415 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,10 posto, na 2.813 bodova. Nasdaq indeks porastao je, 0,46 posto, na 7.707 bodova.

Uspon Nasdaq indeksa zahvaljuje se jačanju tehnološkog sektora, koji se oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Juče je cena akcije Applea dositgla rekordni nivo, nakon što je taj tehnološki div objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, što je podržalo celi tehnološki sektor.

No, od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa juče ih je osam završilo s gubicima, pri čemu je najviše, 1,3 posto, skliznuo industrijski sektor.

Jačanje napetosti između Kine i SAD-a

To je posledica jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Washington poručio da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je pretio pre, na uvoz kineskih proizvoda vrednih 200 milijardi dolara.

Peking je to nazvao ucenom i poručio da je spreman uzvratiti protivmerama.

Od početka maja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava da smanji svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Podršku tržištu pružila je odluka američke centralne banke da ključne kamatne stope ostaju nepromenjene.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda poručili su da ekonomija nastavlja stabilno da raste, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava, a inflacija kreće blizu ciljanih nivoa od 2 posto.

„Fed je pokazao da je spreman da dozvoli ekonomiji da ubrzano raste dok inflacija previše ne ojača, što bi bila prepreka sadašnjem rastućem tržištu deonica”, kaže Bob Baur, ekonomista u kompaniji Principal Global Investors.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Povećane procene

Dosad je oko dve trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izveštaja, pri čemu je njih gotovo 83 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 23,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u početkom godine.

A na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,24 posto, na 7.652 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,53 posto, na 12.737 bodova, a pariski CAC 0,23 posto, na 5.498 bodova.

Izvor:GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,0542 dinara za evro
Next Azijske berze pale, dolar stabilan

You might also like

Azijske berze porasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle jer je nakon sporijeg nego što se očekivalo rasta američke ekonomije splasnuo strah od povećanja kamata u SAD-u.

Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, Energoprojekt najprometniji

Poslednji dan trgovanja na Beogradskoj berzi obeležila je slaba investiciona aktivnost na tržištu akcija uz blagi oporavak berzanskih indeksa.

Srednji kurs danas 118,1475 dinara za evro

Dinar će danas zadržati istu vrednost prema evru, kao u sredu i zvanični srednji kurs će biti 118,1475 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply