Wall Street: I dalje pod pritiskom tehnološkog sektora

Wall Street: I dalje pod pritiskom tehnološkog sektora

Na Wall Streetu je i u ponedeljak S&P 500 indeks pao, treći dan zaredom, zbog pritiska na tehnološke akcije nakon što je prošle nedelje nekoliko kompanija razočaralo ulagače slabijim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 144 boda ili 0,57 posto, na 25.306 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 posto, na 2.802 boda, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 7.630 bodova.

Kao i na kraju prošle nedelje, juče je najveći gubitnik bio tehnološki sektor s prosečnim padom cena akcija za 1,8 posto, pri čemu su među najvećim gubitnicama bile akcija Facebooka, s padom cene za 2,2 posto, i Netflixa, s padom od 5,7 posto.

Taj je sektor pod pritiskom od polovine prošle nedelje, kada je Facebook upozorio da će mu u idućem razdoblju troškovi poslovanja rasti brže od prihoda, zbog čega je cena akcije te društvene mreže pala gotovo 20 posto.

Kasnije su svojim kvartalnim poslovnim rezultatima ulagače razočarali i najveći svetski proizvođač čipova Intel te društvena mreža Twitter.

Tehnološki sektor godinama je bio predvodnik rasta na tržištu, pa se ulagači plaše da zamah tog sektora slabi zbog čega se okreću drugim sektorima.

Zbog toga je Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških akcija, tri dana zaredom pao više od 1 posto, što nije zabeleženo tri godine.

„Golemi iznosi su uloženi u tehnološki sektor, a sada se deo novca preusmerava u druge sektore ili sasvim povlači s tržišta”, kaže Wayne Kaufman, analitičar u kompaniji Phoenix Financial Services.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa juče ih je sedam završilo u minusu. Među najvećim dobitnicima bio je energetski sektor, što se zahvaljuje rastu cena nafte.

Većina kompanija i dalje izveštava o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Dosad je više od 270 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izveštaje, pri čemu je njih gotovo 83 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 22,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u početkom godine.

I na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.700 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 12.798 bodova, a pariski CAC 0,37 posto, na 5.491 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Iran: Rekordan pad valute, strahuju da je tek početak
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

You might also like

Dinar bez oscilacija

Dinar i danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 119,2716 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Beogradska berza: Najprometnija Komercijalna, blagi rast indeksa

Vrlo skroman trgovački dan na Beogradskoj berzi uz blagi oporavak tržišta akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 8,2 miliona RSD (66,4 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3% na 606,3

Ulagači na Wall Streetu na oprezu

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, a ulagače su na oprez navele naznake da bi američka centralna banka u ovoj godini ipak mogla povećati kamatne

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply