Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, pri čemu je tehnološki sektor pod pritiskom, kao i juče na Wall Streetu, dok je dolar oslabio i prema japanskoj i prema evropskoj valuti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, a za toliko su porasle i cene akcija u Singapuru i Australiji. Indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pali su između 0,1 i 0,5 posto.

Azijskiulagači oprezni su jer su juče cene akcija na Wall Streetu pale treći dan zaredom, najviše zbog pritiska na tehnološki sektor.

Taj je sektor pod pritiskom od polovine prošle nedelje, kada je Facebook upozorio da će mu u idućem razdoblju troškovi poslovanja rasti brže od prihoda, zbog čega je cena akcije te društvene mreže pala gotovo 20 posto.

Kasnije su svojim kvartalnim poslovnim rezultatima ulagače razočarali i najveći svetski proizvođač čipova Intel i društvena mreža Twitter.

Tehnološki sektor je godinama bio predvodnik rasta na tržištu i najzaslužniji za rekordne nivoe indeksa na Wall Streetu, a sada se ulagači plaše da zamah tog sektora slabi zbog čega se okreću drugim sektorima.

Zbog toga je Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških akcija, tri dana zaredom pao više od 1 posto, što nije zabeleženo tri godine.

„Američke akcije su i juče pale, no raspoloženje prema riziku čini se još izraženije za druge imovinske klase”, pišu analitičari JPMorgan banke u belešci klijentima.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se u utorak i sredu održava dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke. Ne očekuje se povećanje kamata, no veruje se da će čelnici Feda poručiti da je ekonomska situacija povoljna i kako će nastaviti s postupnim povećanjem cene novca.

Danas sjednicu održava japanska centralna banka (BOJ), a moguće je da će signalizovati lagano ukidanje podsticajnih mera, odnosno blago stezanje monetarne politike.

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 94,34 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 94,73 boda.

Pritom je cena američke valute prema japanskoj skliznula s jučerašnjih 111,15 na 110,90 jena.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa se kurs evra kreće oko 1,1705 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1655 dolara.

A nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jutros je cena barela nafte na američkom tržištu skliznula oko pet centi, na 70,10 dolara.

Izvor: GdeInvestirata/Hina
Previous Wall Street: I dalje pod pritiskom tehnološkog sektora
Next Rast BDP veći od planiranog omogućava ranije povišice penzija i plata

You might also like

Funta i evro oslabili nakon što su Bank of England i ECB najavili promenu monetarne politike

Funta je pala više od 1 odsto prema dolaru nakon što je Mark Carney guverner Bank of England najavio da će centralna banka olabaviti monetarnu politiku posle prošlonedeljne odluke Britanije

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Dobri poslovni rezultati podigli indekse

Cene akcija blago su porasle na Wall Streetu, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, no trgovalo se oprezno jer se prinosi na američke obveznice kreću na najvišim nivoima

Evropske berze: Bankarski sektor podstakao berze

Na evropskim berzama su u ponedeljak ujutro cene akcija porasle, najviše u bankarskom sektoru, dok je cena Airbusa pala više od 1 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply