Azijske berze pale na početku nedelje, dolar stabilan

Azijske berze pale na početku nedelje, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, dok se kursevi najvažnijih valuta kreću u uskom rasponu jer su ulagači oprezni na početku nedelje u kojem će nekoliko centralnih banaka održati sednice, a mnoge velike kompanije objaviti poslovne rezultate.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,7 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer su u petak cene akcija na Wall Streetu pale, najviše zbog pritiska na tehnološki sektor zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata najvećeg svetskog proizvođača čipova Intela i društvene mreže Twitter.

Tehnološki sektor godinama je bio predvodnik rasta na tržištu, pa se ulagači plaše da zamah tog sektora slabi zbog čega se okreću drugim sektorima.

„Tehnološki sektor napukao je polovinom prošle nedelje, a u petak je otvorena bujica. Rotacija iz tog u druge sektore verovatno će se nastaviti”, pišu analitičari JPMorgan banke u belešci klijentima.

Ove nedelje će kvartalne poslovne rezultate objaviti više od 140 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa.

Dosad je više od 180 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izveštaje, pri čemu je njih gotovo 86 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 22,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u početkom godine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se u utorak i sredu održava dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke. Ne očekuje se povećanje kamata, no veruje se da će čelnici Feda poručiti kako je ekonomska situacija povoljna i kako će nastaviti s postupnim povećanjem cene novca.

Ove nedelje će sednicu održati i japanska centralna banka (BOJ), a moguće je da će signalizovati polagano ukidanje podsticajnih mera, odnosno blago stezanje monetarne politike.

„Preduzme li bilo koju meru o kojima se špekulira na tržištu, biće to protumačeno kao korak prema manje podsticajnoj monetarnoj politici, a to bi izazvalo pad kursa dolara prema jenu”, kaže Elias Haddad, valutni strateg u Commonwealth Bank of Australia.

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 94,73 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,66 bodova.

Pritom je cena američke valute prema japanskoj porasla sa 111,05 jena, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta, na 111,15 jena.

Američka valuta je stabilna i u odnosu na evropsku, pa se kurs evra kreće oko 1,1655 dolara, koliko je iznosio i u petak na zatvaranju tržišta.

A nakon što je prošle nedelje cena barela nafte na londonskom tržištu porasla 1,8 posto, jutros je blago pala, na 74,27 dolara.

Na američkom tržištu barel je poskupeo 20-ak centi, na 68,90 dolara, nadoknadivši deo gubitaka od prošle nedelje.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Produktna berza: Raste cena pšenice
Next Na Jadranu nedostaje bar 15.000 radnika

You might also like

Dinar nastavio pad prema evru, NBS intervenisala na deviznom tržištu kako bi ublažila oscilacije kursa

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,7873 dinara za jedan evro, što je nova najniža vrednost srpske valute prema evropskoj u ovoj

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: S&P 500 indeks najviši u pet meseci

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u više od pet meseci jer su odlični poslovni rezultati Alphabeta podržali nadu ulagača u nastavak vrlo dobre sezone objava kvartalnih izveštaja

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Najveći dnevni pad indeksa u dva meseca, investitore zabrinule najave ubrzanog tempa povećanja kamata u SAD

Cene akcija na američkim berzama u sredu su pale nakon što je Centralna banka SAD povećala kamatne stope i nagovestila da bi sledeće godine mogla ubrzati tempo povećanja cene novca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply