Wall Street: S&P 500 pao, Dow Jones porastao

Wall Street: S&P 500 pao, Dow Jones porastao

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao zbog oštrog pada cene akcije Facebooka, dok je Dow Jones porastao zahvaljujući jačanju industrijskog sektora nakon dogovora SAD-a i Evropske unije da će pregovarati o trgovinskim pitanjima.

Dow Jones ojačao je 112 bodova ili 0,44 posto, na 25.527 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 posto, na 2.837 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 7.852 boda.

Cena akcije Facebooka rekordno pala

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa posledica je pada cene akcije Facebooka za 19 posto, što je njen rekordni dnevni pad, nakon što je ta društvena mreža objavila kvartalne poslovne rezultate i upozorila da će njeni prihodi u idućem razdoblju rasti sporije od troškova poslovanja.

To je pritisnulo celi tehnološki sektor pa je S&P indeks tog sektora izgubio 1,6 posto.

Zbog slabijih kvartalnih poslovnih rezultata nego što se očekivalo, na vrednosti su juče izgubile još neke akcije, uključujući akciju lanca restorana brze hrane McDonald’s, čija je cena pala 1,7 posto.

No kao i u prethodnom delu sezone objava kvartalnih izveštaja, većina kompanija izvestila je o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Snažan rast dobiti kompanija

Dosad je više od 160 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izveštaje, pri čemu je njih gotovo 86 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle više od 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije te poreznim promenama u SAD-u početkom godine.

I dok je S&P 500 pao, Dow Jones indeks porastao je zahvaljujući usponu cena akcija u industrijskom sektoru.

Sastanak Juncker-Trump

Taj je sektor u usponu jer su se dan pre predsednik SAD-a Donald Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na sastanku u Washingtonu dogovorili da će krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

Radiće se, poručeno je, na uklanjanju carina na industrijske proizvode i pitanjima carina koje je SAD uveo za čelik i aluminijum iz EU-a, kao i carina na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Evropa.

Među dobitnicima je juče bio i energetski sektor, s prosečnim rastom cena akcija za 1 posto, što se zahvaljuje rastu cena nafte nakon vesti o poremećajima u delu isporuka nafte iz Saudijske Arabije.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.663 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,83 posto, na 12.809 bodova, a pariski CAC 1,0 posto, na 5.480 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,0317 dinara za evro
Next Azijski investitori oprezni, evro oslabio

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale jer se ulagači plaše da će niz političkih skandala u Washingtonu navesti predsednika SAD-a Donalda Trumpa na odlaganje planova o smanjenju poreza.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Cene akcija porasle, Dow Jones četvrtu nedelju zaredom u minusu

Nakon oštrog pada dan ranije cene akcija na američkim berzama u petak su porasle jer su u fokusu investitora bile prednosti jačanja privrede a ne mane viših kamatnih stopa.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u skoku na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, najviše u finansijskom i uslužnom sektoru, a tržišta podržavaju i najave preuzimanja i spajanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply