MMF predlaže: Transformisati EPS u akcionarsko društvo

MMF predlaže: Transformisati EPS u akcionarsko društvo

Novim aranžmanom Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) preporučeno je da se Elektroprivreda Srbije (EPS) transformiše u akcionarsko društvo, što se u javnosti različito tumači, kao put do novih tehnologija i širenja kapaciteta ili kao rasprodaja državne imovine.

MMF je po tom novom programu mera (PCI instrument koordinacija politika) koji u Srbiji nazivaju “čuvarkuća”, savetovao da se transformacija najveće srpske kompanije EPS obavi 2020. godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je za agenciju Beta da se nada da će država “imati razuma i da će ostati pri ranijem stavu” da zadrži većinsko vlasništvio u toj kompaniji.

“Verujem da će država iskoristiti tudja iskustva i da će u EPS-u kao najboljoj kompaniji, ne po profitu, već potencijalu koji ima, zadržati većinsko vlasništvo, što ne znači da ne treba da se ta firma transformiše u akcionarsko društvo i odrede njeni vlasnici”, rekao je Savić.

On je podsetio na iskustvo Čehoslovačke, koja je prodala elektroenergetsku kompaniju ČEZ, a nedugo potom država je vratila većinsko vlasništvo i sada kompanija dobro funkcioniše u tržišnim uslovima.

“Kada bi se EPS transformisao u akcionarsko društvo po Zakonu o privatizaciji iz 2001. godine 15 odsto kapitala bi pripalo bivšim i sadašnjim radnicima, isto toliko bi se podelilo punoletnim gradjanima, a preostali deo, odnoso većinski udeo, zadržala bi država u njenom vlasništvu”, rekao je Savić.

Dodao je da je izmenama Zakona o privatizaciji 2015. godine, kojim se reguliše privatizacija javnih preduzeća od strateškog značaja, dozvoljena dokapitalizacija i javno-privatno partnerstvo.

“To znači da bi se novac firmi koje dokapitalizuju EPS koristio za uvodjenje novih tehnologija i širenje kapaciteta u sferi, na primer, obnovljivih izvora energije, kao što su male hidroelektrane”, rekao je Savić.

Ocenio je da bi to bio “mamac” za privatne investitore da ulažu u te kapacitete jer Srbija trećinu energije dobija iz hidroelektrana.

Savić je ukazao da EPS narednih godina mora da uloži mnogo novca u zaštitu životne sredine i to se može finansirati iz kredita pod uslovom da je firma u mogućnosti da ga vrati, a u suprotnom mora da traži druga rešenja medju kojima je i dokapitalizacija.

On je istakao da je u poslovanju jedne kompanije najvažniji način upravljanja i da oblik vlasništva ne garantuje sam po sebi profit.

“Svedoci smo da ima puno privatnih kompanija koje posluju sa gubitkom i isto tako državnih kojima se dobro upravlja i stvara se profit”, rekao je Savić.

Ekonomista Dragovan Milićević rekao je za Betu da je u svetu malo “čistih” javnih kompanija, i da su većinom u javno-privatnom partnerstvu.

“Transformacija u akcionarsko društvo znači da ima dva i više vlasnika, s tim što ni jedna normalna zemlja ne prepušta većinsko vlasništvo, ali je upravljane kvalitetnije i bolji su finansijski rezultati kada ima više vlasnika”, rekao je Milićević.

On je ocenio da je, iako je kritičar ekonomske politike MMF-a, preporuka o transformaciji EPS-a potpuno ispravna.

EPS je, kako je rekao, moćan sistem koji u Srbiji stvara četiri-pet osto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zbog ogromne infrastrukture koju poseduje, rudnika hidro i termo elektrana, ima i veliku vrednost.

Da bi tu kompaniju neko dokapitalizovao tako da postane većinski vlasnik trebale bi mu, kako je rekao, milijarde evra.

“Dokapitalizacija nije prodaja, već suvlasništvo i unos svežeg kapitala koji firma može da investira u prioritetne projekte”, rekao je Milićević.

Dodao je da EPS može da dokapitalizuje, ne samo privatna kompanija, već i neki energetski sistem koji je takodje u većinskom državnom vlasništvu.

Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas kaže za Betu da “vlast koja je došla na priči o borbi protiv privatizacije ubrzano rasprodaje Srbiju”.

“Galenika, Aerodrom Beograd, Rudarsko-topioničarski kombinat Bor, Metanolsko-sirćetni kompleks (MSK), Petrohemija, Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB), sve njih će kupiti stranci i donosiće im profit, a nama sada proizvode minuse”, rekao je Djilas.

Firme se, kako je rekao, “uništavaju nesposobnim partijskim menadžmentom, dilovima sa privatnim firmama pod kontrolom Srpske napredne stranke (SNS) kojima se, kao u HIP Azotari daje roba 40 odsto ispod proizvodne i tržišne cene, pa se onda objašnjava da je stečaj ili prodaja jedino rešenje”.

Posebna priča je, kako je rekao, EPS koji “služi isključivo za partijsko zapošljavanje i čuvanje socijalnog mira”.

“Takva kompanija se bez investicija, znanja i menadžmenta samo urušava, pa će se javnosti predstaviti da je neophodno da se privatizuje jer ćemo u suprotnom ostati bez struje”, rekao je Đilas.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Kinezi srušili najveće preuzimanje u industriji čipo
Next Srednji kurs danas 118,0317 dinara za evro

You might also like

Nokia produbila gubitak, akcije padaju

Neto gubitak finskog proizvođača telekomunikacione opreme Nokia dodatno je produbljen u trećem kvartalu zbog pada prodaje. 

Prehrambena industrija 0 Comments

PKB: Tender se zatvara 10. septembra, za sada jedna kompanija zainteresovana

Tendersku dokumentaciju za prodaju Poljoprivredne korporacije “Beograd” (PKB) za sada je otkupila samo jedna kompanija, ali vremena još ima, jer se tender zatvara 10. septembra.

Kompanije 0 Comments

Hrvatska: Osam velikih kompanija na prodaju

„Podravka“ i „Croatia Airlines“ samo su neke od osam velikih kompanija koje je hrvatska Vlada skinula sa liste trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, a za koje je predviđena

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply