Kinezi srušili najveće preuzimanje u industriji čipo

Kinezi srušili najveće preuzimanje u industriji čipo

Da priča s carinama i nije tako jednostavna kao što je američki predsednik Donald Trump doživljava pokazuje odluka Kine da ne odobri Qualcommovo preuzimanje holandskog NXP-a. 

Akvizicija vredna 44 milijarde dolara bila bi najveća u industriji čipova dosad, no rok za realizaciju dogovora istekao je bez nužnog blagoslova iz Pekinga, čime je transakcija definitivno propala, iako je dosad prikupila odobrenja iz čak osam različitih jurisdikcija.

Usprkos kineskom negiranju da se radi o odmazdi zbog Trumpovih carina i pretnji, malo ko gaji bilo kakve sumnje u motive kineske neaktivnosti.

– Nameravamo da otkažemo svoj sporazum o preuzimanju NXP-a krajem današnjeg dana, izjavio je sredu šef Qualcomma Steven Mollenkopf objavljujući time prihvatanje poraza.

Kompaniji s Trumpom definitivno ne ide s obzirom na to da je predsednik pre nekoliko meseci lično blokirao spajanje Qualcomma s konkurentom Broadcomom. Iako u Qualcommu u početku nisu bili oduševljeni idejom, u kasnijim prepucavanjima se počeo otvarati prostor za dogovor, no Trump je jednostavno blokirao akviziciju.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous VTB banka Beograd dobila novog vlasnika
Next MMF predlaže: Transformisati EPS u akcionarsko društvo

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto.

Kompanije 0 Comments

Kineski Fosun preuzeo Wolford

Austrijski proizvođač čarapa Wolford dobija novog vlasnika iz Kine.

Kompanije 0 Comments

Komercijalna banka: U 2017. ostvarila 61 mil EUR dobiti

Komercijalna banka je u 2017. godini nastavila pozitivne trendove u poslovanju i zabeležila, na kraju godine, dobitak pre oporezivanja u iznosu od 7,187 milijardi dinara, odnosno oko 61 mil EUR.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply