Kinezi srušili najveće preuzimanje u industriji čipo

Kinezi srušili najveće preuzimanje u industriji čipo

Da priča s carinama i nije tako jednostavna kao što je američki predsednik Donald Trump doživljava pokazuje odluka Kine da ne odobri Qualcommovo preuzimanje holandskog NXP-a. 

Akvizicija vredna 44 milijarde dolara bila bi najveća u industriji čipova dosad, no rok za realizaciju dogovora istekao je bez nužnog blagoslova iz Pekinga, čime je transakcija definitivno propala, iako je dosad prikupila odobrenja iz čak osam različitih jurisdikcija.

Usprkos kineskom negiranju da se radi o odmazdi zbog Trumpovih carina i pretnji, malo ko gaji bilo kakve sumnje u motive kineske neaktivnosti.

– Nameravamo da otkažemo svoj sporazum o preuzimanju NXP-a krajem današnjeg dana, izjavio je sredu šef Qualcomma Steven Mollenkopf objavljujući time prihvatanje poraza.

Kompaniji s Trumpom definitivno ne ide s obzirom na to da je predsednik pre nekoliko meseci lično blokirao spajanje Qualcomma s konkurentom Broadcomom. Iako u Qualcommu u početku nisu bili oduševljeni idejom, u kasnijim prepucavanjima se počeo otvarati prostor za dogovor, no Trump je jednostavno blokirao akviziciju.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous VTB banka Beograd dobila novog vlasnika
Next MMF predlaže: Transformisati EPS u akcionarsko društvo

You might also like

U Zrenjaninu se 1. marta otvara Startit centar

U sredu, 1. marta svečano biti obeleženo otvaranje Startit centar u Zrenjaninu, na adresi Trg slobode 7, u prostorijama Pozorišta (na prvom spratu).

Najvažnije vesti 2 Comments

PIO fond zakinut za 69 milijardi dinara od strane poslodavaca

Revizori su u najnovijem izveštaju o poslovanju penzijskog fonda ocenili ovaj dug kao nenaplativ i smatraju da taj iznos nikada neće biti uplaćen državi.

Kompanije 0 Comments

NBS i China UnionPay potpisuju memorandum o razumevanju

Narodna banka Srbije (NBS) i kompanija China UnionPay potpisaće u ponedeljak, 27. novembra, memorandum o razumevanju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply