Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar oslabio

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar oslabio

Na azijskim berzama se u četvrtak trguje oprezno, pri čemu podršku tržištima pruža smanjenje trgovinskih napetosti između SAD-a i Evropske unije, no ulagači su suzdržani zbog neizvesnih izgleda u vezi rasta globalne ekonomije.

MSCI Asia Pacific Index jutros je bio praktički nepromenjen, a trgovalo se oprezno.

Podršku azijskim berzama pruža jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu, nakon vesti da su se predsednik SAD-a Donald Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na sastanku u Washingtonu dogovorili da će krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

Američki predsednik Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na sastanku u Washingtonu dogovorili su da će krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

Trump je na konferenciji za medije kazao da je postignut dogovor da će se raditi u smeru uklanjanja carina na industrijske proizvode, ali i povećanju američkog izvoza ukapljenog prirodnog gasa (LNG) i soje u Evropu.

Trump je rekao da će se u pregovorima rešiti i pitanja visokih carina koje je SAD uveo za čelik i aluminijum iz EU-a, kao i carina na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Evropa.

Kineska centralna banka poslala je poruku nekim bankama da će olabaviti kapitalne zahteve kako bi se podstaklo kreditiranje i tako ubrzao rast ekonomije.

Ipak, ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta u regiji. Prema jutros objavljenim podacima, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Južne Koreje usporio je u drugom tromesečju, pri čemu je oslabio rast izvoza.

Uz to, prema anketi Reutersa, gotovo tri četvrtine anketiranih ekonomista smatra da će trgovinski protekcionizam imati značajan negativni uticaj na rast globalne ekonomije iduće godine.

A ciene nafte poslednjih dana blago rastu jer se ulagači, među ostalim, nadaju jačanju potražnje iz Kine zbog podsticajnih ekonomskih mera tamošnjih vlasti.

Jutros je na londonskom tržištu cena barela ojačala za 0,6 posto, na 74,40 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 94,14 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 94,57 bodova.

Pritom je cena američke valute prema japanskoj pala s jučerašnjih 111,25 na 110,80 jena.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je kurs evra dostigao 1,1735 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1690 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street porastao nakon sastanka Trumpa i Junckera
Next Dogovor Trump-Juncker: Izbegnut je trgovinski rat

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo analiza: Interesantne berzanske rotacije, u koju aktivu ulagati?

Mart je pružio preko potrebnu pauzu za namučena finansijska tržišta. Globalne akcije porasle su za 5,1% u lokalnim valutama, a tržišta zemalja u razvoju pokazala su dosta dobre performanse uz

Dinar nastavlja da jača, srednji kurs 118,3853

Dinar je danas nastavio rast prema evru za još 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,3853 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Dolar oslabio treču sedmicu zaredom

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta oslabio i prošlu sedmicu, treću zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada doveli u pitanje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply