Wall Street: S&P 500 indeks najviši u pet meseci

Wall Street: S&P 500 indeks najviši u pet meseci

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u više od pet meseci jer su odlični poslovni rezultati Alphabeta podržali nadu ulagača u nastavak vrlo dobre sezone objava kvartalnih izveštaja kompanija.

Dow Jones ojačao je 197 bodova ili 0,79 posto, na 25.241 bod, dok je S&P 500 porastao 0,48 posto, na 2.820 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.840 bodova.

Skok S&P 500 indeksa na najviši nivo od početka februara najviše se zahvaljuje usponu tehnološkog sektora, nakon što je Alphabet, krovna kompanija Googlea, objavila bolje nego što se očekivalo finansijske rezultate za drugo tromesečje.

Cena akcije Alphabeta skočila je gotovo 4 posto, što je podstaklo celokupni tehnološki sektor, pa je akcija Facebooka poskupela 1,8, a Amazon.coma 1,5 posto. Te dve kompanije objaviće svoje kvartalne rezultate ove nedelje.

Bolje rezultate nego što se očekivalo objavili su juče i proizvođač motocikala Harley-Davidson, te farmaceutske kompanije Biogen i Eli Lilly.

S druge strane, razočarao je Whirlpool, pa je cena akcije tog proizvođača kućanskih uređaja potonula više od 14 posto.

Dosad je više od petine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izveštaje, pri čemu ih je oko 84 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u početkom godine.

Zahvaljujući tome, juče su trgovinske napetosti između SAD-a i drugih najvećih svetskih ekonomija pale u drugi plan.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,70 posto, na 7.709 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,12 posto, na 12.689 bodova, a pariski CAC 1,04 posto, na 5.434 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,0740
Next Azijske berze blago porasle, dolar stabilan

You might also like

Kurs dinara: U ponedeljak 122,93 dinara za evro

Vrednost nacionalne valute prema evru skoro je nepromenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,9280 dinara za jedan evro.

Beogradska berza: Fitofarmacija najtrgovanija, Belex u blagom minisu

Jučerašnji trgovački dan obeležila je ukupna realizacija u trgovanju od 29,5 miliona RSD (0,2 miliona EUR) uz pad berzanskih indeksa.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze porasle, evro i nafta u plusu, zlato na najvišem nivou u 27 meseci

Glavna tema na svetskim tržištima kapitala danas nije bio Brexit, iako ekonomska i politička neizvesnost traje. U fokusu investitora su najavljene promene monetarne politike centralnih banaka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply