Azijske berze blago porasle, dolar stabilan

Azijske berze blago porasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta i nadi ulagača da će kineske vlasti većom potrošnjom podstaći ekonomiju, no trguje se oprezno zbog rizika od jačanja trgovinskih tenzija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,5 posto, dok su cene akcija u Šangaju i Hong Kongu ojačale između 0,1 i 0,8 posto. No, u Južnoj Koreji i Australiji pale su oko 0,2 posto.

Pozitivno je na azijske berze uticao jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu, nakon što je niz kompanija izvestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks dostigao je najviši nivo od početka februara.

Na kineskoj berzi su cene akcija dostigle najviše nivoe u mesec dana jer mediji pišu kako će se Peking usmeriti na podsticajniju fiskalnu politiku, uključujući smanjenje poreza kompanijama, kako bi amortizovao uticaj inostranih nesigurnosti.

„Rast američkih akcija pruža podršku tržištima, kao i kineski podsticajni plan. Zarade kompanija i dalje će biti u fokusu ulagača, no pratiće se i razvoj situacije u trgovinskim odnosima između najvećih svetskih ekonomija”, kaže Soichiro Monji, ekonomista u kompaniji Daiwa SB Investments.

Trenutno su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine u drugom planu, no u Washingtonu će danas sastanak održati predsednik SAD-a Donald Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Očekuje se da će se najviše razgovarati o trgovinskim pitanjima, a prošle nedelje Komisija je poručila da priprema listu američkih proizvoda na koje bi se uvele carine u slučaju da Trump ostvari svoju pretnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

A cene nafte poslednjih dana blago rastu jer se ulagači nadaju jačanju potražnje iz Kine u slučaju podsticajnih ekonomskih mera tamošnjih vlasti.

Nakon jučerašnjeg rasta, jutros je na londonskom tržištu cena barela ojačala za 0,7 posto, na 73,90 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je blago oslabio nakon jučerašnjeg rasta. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 94,57 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 94,60 bodova.

Pritom je cena američke valute prema japanskoj porasla s jučerašnjih 111,20 na 111,25 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan pa se kurs evra kreće oko 1,1690 dolara, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: S&P 500 indeks najviši u pet meseci
Next Vorwerk Autotec gradi fabriku kod Čačka, posao za hiljadu radnika

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Ulagači na oprezu, indeksi u padu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro većina indeksa blago je pala, pod pritiskom bankarskog sektora, a ulagači su oprezni zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Cene akcija na najvišem nivou u poslednja tri meseca

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija dostigle su najviše nivoe od aprila, ponajviše zahvaljujući rastu cene akcije nemačke kompanije Fresenius.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply