Blagi rast indeksa na Wall Streetu

Blagi rast indeksa na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u ponedeljak S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli zahvaljujući rastu cena akcija u finansijskom sektoru i nadi ulagača da će se nastaviti niz objava dobrih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 13 bodova ili 0,06 posto, na 25.044 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,18 posto, na 2.806 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 7.841 bod.

Najviše su juče, 1,3 posto, porasle cene akcija u finansijskom sektoru, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke državne obveznice jer ulagači očekuju da će američka centralna banka nastaviti povećavati kamatne stope, uprkos kritikama predsednika SAD-a Donalda Trumpa.

Trump je u petak kritikovao politiku Feda i izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja povećanja kamata i jačanja dolara na ekonomiju i konkurentnost američkih kompanija.

Iako postoji strah da bi nakon Trumpovih poruka predsednik Feda Jerome Powell mogao usporiti tempo povećanja kamata, prinosi na obveznice rastu jer se zbog jačanja ekonomije očekuje rast inflacijskih pritisaka.

“Prinosi rastu, što ukazuje na jačanje ekonomije. A zarade su kompanija vrlo snažne”, kaže Oliver Pursche, strateg u kompaniji Bruderman Asset Management.

Ulagači se nadaju i da će se nastaviti niz objava boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dosad je više od 90 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izveštaje, pri čemu je njih oko 84 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u početkom godine.

No na tržištu vlada oprez zbog trgovinskih napetosti. U petak je Trump poručio da je spreman da uvede carine na sav uvoz iz Kine, vredan 500 milijardi dolara, a ulagače zabrinjavaju i trgovinske napetosti između SAD-a i Evropske unije.

U sredu će se u Washingtonu održati sastanak između Trumpa i predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera.

Dužnosnici iz Evropske komisije poručili su prošle nedelje da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Trump ostvari svoju pretnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

A na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,30 posto, na 7.655 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 posto, na 12.548 bodova, a pariski CAC 0,37 posto, na 5.378 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous "Konkurentska prednost se ne stvara cenom"
Next Azijske berze: Indeksi u plusu zbog poreznog rasterećenja u Kini

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi u padu, berze pod pritiskom tehnološkog sektora

Na azijskim berzama u četvrtak su indeksi pali, što je najviše posledica pritiska na tehnološki sektor jer su ulagači odlučili povući deo zarade s tržišta nakon snažnog rasta tog sektora od početka

Beogradska berza: Rastu akcije ENHL, indeksi u crvenom

Skroman promet uz blagi pad berzanskih indeksa obeležio je trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 9,3 miliona dinara.

Azijske beze skočile, evro stabilan

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija dostigle najviše nivoe u 18 meseci, zahvaljujući stabilizaciji kineske ekonomije, dok je kurs evra stabilan, nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom zbog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply