Tenzije između SAD i Irana napravile podigle cene nafte

Tenzije između SAD i Irana napravile podigle cene nafte

Cena američke “lake” nafte (WTI) se danas približila nivou od 69 dolara za barel, jer su tenzije između SAD i Irana, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prevladale nad strahom da će trgovinski protekcionizam naštetiti globalnom privrednom rastu. 

Naftni fjučersi su u Njujorku danas porasli za 1,0 odsto, prenosi agencija “Bloomberg”.

Cena američke “lake” nafte WTI za isporuku u septembru porasla je za 67 centi na 68,93 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku u 11:13 sati prepodne po londonskom vremenu. Ukupan obim trgovanja iznosio je oko 44 posto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta “brent” za dostavu u septembru poskupela je za 97 centi na 74,04 dolara na londonskoj berzi, nakon što je prošle nedelje pojeftinila za 3,0 odsto.

Predsednik SAD Donald Trump, čija administracija nastoji da uguši iranski izvoz nafte, upozorio je Islamsku Republiku da će se suočiti sa “strašnim posledicama” ako bude pretila SAD, nakon što je iranski predsednik Hasan Rohani u nedelju izjavio da “Amerika mora da razume dobro da je mir sa Iranom majka svakog mira i da je rat sa Iranom majka svih ratova”.

Broj naftnih bušotina u SAD je, u nedelji zaključno sa 20. julom, smanjen za pet na 858, što je najveći pad od marta.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Jen ojačao, Banka Japana priprema nove podsticajne mere
Next Aleksandar Šapić osnovao stranku

You might also like

Srednji kurs danas 118,1926 dinara za jedan evro

  Dinar će danas biti na približno istom nivou prema evru kao juče i zvanični srednji kurs će iznositi 118,1926 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Banke i finansije 0 Comments

Akcije najveće kiparske banke na londonskoj berzi

Na berzi u Londonu danas je počelo trgovanje akcijama “Bank of Cyprus”, saopštila je najveća kiparska banka.

Berza 1Comments

“Zelene obveznice”: Tržište koje raste

Francuska će biti prva država u svetu koja će 2017. emitovati “zelene obveznice” u sklopu nastojanja da finansira ekološke investicije. Govori se o dužničkim papirima vrednim nekoliko milijardi evra, prenosi EurActiv.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply