Jen ojačao, Banka Japana priprema nove podsticajne mere

Jen ojačao, Banka Japana priprema nove podsticajne mere

Japanski jen ojačao je u ponedeljak na međunarodnim tržištima prema drugim značajnijim svetskim valutama nakon izveštaja o planovima japanske centralne banke, a podršku su mu pružili i najnoviji komentari američkog predsednika Donalda Trumpa.

Jen je ojačao za 0,5 posto prema evru, kojim se tako trgovalo po 130,70 jena. Time je cena japanske prema zajedničkoj evropskoj valuti zabeležila najviše nivoe u gotovo dve nedelje.

U sličnom procentu cena mu je ojačala i prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 110,90 jena, te prema britanskoj funti, koja je jutros bila 145,85 jena.

Promene kurseva drugih valuta bile su uglavnom prigušene. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, jutros je tako skliznuo za blagih 0,1 posto, na 94,327 bodova, čime se dodatno udaljio od najviših nivoa u godinu dana od 95,656 bodova, koje je zabeležio 19. jula.

Japanska centralna banka Bank of Japan (BOJ), suočena s tvrdoglavo niskom inflacijom, neuobičajeno aktivne rasprave vodi pred redovno mesečno zasedanje, koje će se prema rasporedu održati 30. i 31. jula. Dobro upućeni izvori Reutersu su rekli da u BOJ-u razmatraju promene ciljanih kamatnih stopa i tehnike kovine akcija.

“Vesti da japanska centralnabanka razmatra promene podsticajnih mera razlog su ovako velikih promena kursa jena. No, dok ne vidimo neke konkretne poteze, jačanje jena bi moglo posustati”, smatra valutni analitičar u banci Credite Agricole, Manuel Oliveri.

Podršku jenu pružili su i komentari predsednika Trumpa u petak u kojima je kritikovao snažnu američku valutu, a u takvim okolnostima pod pritiskom su bile cene akcija na japanskim tržištima.

U intervjuu za televiziju CNBC Trump je u petak takođe izrazio zabrinutost u vezi podizanja kamatnih stopa u SAD-u u još dva navrata do kraja godine, a nakon što su dva puta već podignute od početka godine. Upozorio je pritom da bi zaoštravanje monetarne politike i snažan dolar mogli naštetiti američkoj ekonomiji.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Sutra isplata redovne novčane naknade nezaposlenim licima
Next Tenzije između SAD i Irana napravile podigle cene nafte

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Skupština Srbije usvojila Ugovor o zajamu od oko milijardu dolara iz Abu Dabija

Skupština Srbije usvojila je Ugovor o zajmu Srbije od oko milijardu dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku.

Wall Street: Rast berzi pdstaknut bankarskim sektorom

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, nadoknadivši deo gubitaka od prethodnoga dana, a najviše je ojačao bankarski sektor, što se zahvaljuje povećanju kamata američke centralne banke.

Metalac objavio nekonsolidovane rezultate za prvih šest meseci

Gornjomilanovački holding Metalac objavio je nekonsolidovane rezultate poslovanja za prvih šest meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply