Wall Street: Pad indeksa, investitori strahuju od trgovinskog rata

Wall Street: Pad indeksa, investitori strahuju od trgovinskog rata

Na Wall Streetu su u petak cene akcija blago pale jer je tržište pod pritiskom trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok mu podršku pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones oslabio je 6 bodova ili 0,03 posto, na 25.058 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 posto, na 2801 bod, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 7820 bodova.

Pad indeksa posledica je daljeg rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine jer je predsednik SAD-a Donald Trump juče poručio da je spreman uvesti carine na sav uvoz iz Kine, vredan 500 milijardi dolara.

S druge strane, već duže vreme kurs kineskog juana prema dolaru slabi, pa je juče u jednom trenutku pao na najniži nivo u godinu dana, što podstiče špekulacije da je slabljenje valute novo oružje kojim Peking u trgovinskom ratu odgovara Washingtonu.

Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inostranim tržištima postaju cenovno konkurentniji.

Ulagače zabrinjavaju i trgovinske napetosti između SAD-a i Evropske unije. Dužnosnici iz Evropske komisije poručili su uoči sastanka o trgovinskim pitanjima iduće nedelje u Washingtonu da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Trump ostvari svoju pretnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

”Mislim da je Wall Street podeljenog mišljenja po trgovinskim pitanjima. Jedni veruju da će ovo voditi u globalnu recesiju, dok drugi veruju da Trump nastoji dovesti drugu stranu za pregovarački sto”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji StateStone Wealth.

Trump je juče kritikovao i politiku američke centralne banke te izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja povećanja kamata Feda i jačanja dolara na američku ekonomiju i konkurentnost američkih kompanija.

Prinosi na dugoročne američke obveznice porasli su jer se ulagači plaše da će nakon Trumpovih poruka predsednik Feda Jerome Powell usporiti tempo povećanja kamata, što bi moglo dovesti do jačanja inflacijskih pritisaka.

”Predsednik ne može kontrolisati kamatne stope. On nije kralj. Stoga mislim da je reakcija na Wall Streetu bila preterana”, kaže Pavlik.
S druge strane, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Iz tog je razloga juče cena akcije Microsofta skočila gotovo 2 posto, na najviši nivo u istoriji.

Od 87 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izveštaje, velika većina njih, 84 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre nedelju dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija.

U celoj prošloj nedelji  Dow Jones porastao je 0,15 posto, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromenjen, a Nasdaq indeks oslabio 0,1 posto.

Na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 7678 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,98 posto, na 12.561 bod, a pariski CAC 0,35 posto, na 5398 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Delta holding prihvatio nastavak pregovora o rekonstrukciji Sava Centra
Next Ryanair izgubio petinu profita

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze na najvišim nivoima u pet meseci, skok cena nafte, evro pojeftinio

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u petak su zatvorili trgovanje na najvišim nivoima u poslednjih skoro pet meseci, nakon objavljivanja izveštaja sa američkog tržišta rada.

Svetske berze 0 Comments

Dolar blago oslabio prema korpi valuta, u fokusu američki BDP

Dolar je u petak na međunarodnim tržištima blago oslabio prema korpi najznačajnijih svetskih valuta uoči objave procene rasta američkog BDP-a u drugom kvartalu, a pod pritiskom je jutros bio i

Beogradska berza: Skroman promet, NIS najtrgovaniji

Jučerašnji trgovački dan obeležen je najvećom aktivnošću na NIS-u, dok je ukupan promet iznosio 10,5 miliona RSD (0,09 miliona EUR).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply