Wall Street: Berze pale zbog loših rezultata nekoliko kompanija

Wall Street: Berze pale zbog loših rezultata nekoliko kompanija

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, a zabrinuti su i zbog trgovinskih napetosti.

Dow Jones skliznuo je 134 boda ili 0,53 posto, na 25.064 boda, dok je S&P 500 pao 0,40 posto, na 2.804 boda, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 7.825 bodova.

U većini sektora cene akcija su juče pale, a najviše u finansijskom, za 1,4 posto.

Nakon što su danima bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati podržavali tržište, juče su rezultati nekoliko kompanija razočarali ulagače.

Iz tog su razloga među najvećim gubitnicama bile akcije eBaya, s padom cene za 10 posto, Bank of New York Mellon, za 5 posto, Travelers Cosa, za 3,7, i American Expressa, za 2,7 posto.

S druge strane, cena akcije IBM-a porasla je više od 3 posto jer je taj tehnološki div objavio bolje rezultate nego što se očekivalo.

Od 69 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izveštaje, velika većina njih, 85,5 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 21,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre nedelju dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija.

S druge strane, ulagače počinje zabrinjavati visoki kurs dolara jer je juče dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, dostigao najviši nivo u godinu dana.

Visok kurs dolara ne ide u prilog velikim američkim izvoznicima jer se zbog toga smanjuje cenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

Juče je i predsednik SAD-a Donald Trump izrazio zabrinutost zbog jačanja dolara, pa je američka valuta malo oslabila.

Još više ulagače zabrinjavaju trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, ali i SAD-a i Evropske unije.

Dužnosnici iz Evropske komisije poručili su uoči sastanka o trgovinskim pitanjima iduće nedelje u Washingtonu da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Trump ostvari svoju pretnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

Proizvođači automobila iz SAD-a objavili su da bi uvođenje carina na uvoz američkih vozila i delova mogao dovesti do povećanja cena vozila za 83 milijarde dolara godišnje.

Cene akcija Forda i General Motorsa pale su juče između 0,5 i 1,4 posto.

„Ako se trgovinski rat otegne, bila bi to loša vest. Ako pregovori o trgovini uskoro znatnije ne napreduju, biće to loš znak jer će rast ekonomije početi da usporava”, kaže Stephen Massocca, potpredsednik u kompaniji Wedbush Securities.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 7.683 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,62 posto, na 12.686 bodova, a pariski CAC 0,56 posto, na 5.417 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Država prodaje Hidrotehniku
Next Azijske berze pale, pad kineske valute zabrinjava ulagače

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Oprez ulagača na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno, pri čemu su cene akcija u rudarskom sektoru porasle, a u farmaceutskom pale.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi pali, usporio rast kineskog BDP-a

Azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija pale jer su ulagače, ionako zabrinute zbog mogućih posledica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, na oprez naveli podaci o usporavanju rasta kineske

Beogradska berza: Oporavak Belexa u julu

Domaće tržište akcija oporavilo se tokom jula 0,8 odsto na nepunih 739 poena, mereno indeksom Belex15, dok je ukupan promet u trgovanju bio 2,5 milijardi dinara (21,1 milion evra).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply