Severnokorejski vođa nezadovoljan ekonomskih reformama

Severnokorejski vođa nezadovoljan ekonomskih reformama

Severnokorejski lider Kim Jong-un uputio je niz kritika funkcionerima širom zemlje zbog odlaganja završetka ekonomskih projekata.

Državni lideri obično hvali rad službenika tokom posete fabrika, ali ovog puta se to nije dogodilo.

Državni mediji prenose da je “zanemio” što je na primer samo završeno samo 70% elektrane koju je posetio, te da je bio “užasnut” banjskim kadama sa toplom vodom “prljavijim od ribljih rezervoara”.

Pjongjang je dugo potiskivao ekonomski napredak kao sekundarni cilj iza razvoja nuklearnog naoružanja.

U najnovijoj inspkciji Kim je obišao četiri lokacije u oblasti Severni Hamgjong, na granici sa Kinom.

U elektrani Oranghon utvrdio je da je samo 70% fabrike završeno, 17 godina pošto su radovi počeli.

Obilazeći hotel u gradu Jombunjin utvrdio je da malterisanje nije završeno šest godina nakon otpočinjanja projekta.

Posećujući odmaralište Onpho Holidej, zaključio je da su kade “prljave i da ne ispunjavaju sanitarne uslove”.

Posle posete fabrike torbi, rekao je da pokrajinski odbori stranke “rade površno”.

Prebacivanje odgovornosti

Ono što možemo da primetimo je da lider želi da predstavi sebe kao ekonomskog reformatora, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Kim Jong-un je obećao svom narodu 2011, kada je preuzeo vlast, da će životni standard porasti, te da će sprovesti ekonomske reforme, uporedo sa pretvaranjem zemlje u nuklearnu silu.

Sada, pošto je nuklearni program proglasio završenim, pokušava ljudima da pokaže da radi na ekonomskim obećanjima. Krivicu za neuspeh za nezavršene projekte prebacuje na lokalne vlasti, ređe ih preuzimajući na sebe.

Izgleda da je zainteresovan da i strani mediji to vide. Severna Koreja pokušava i da ukloni pisanja da nema nameru za denuklearizacijom. Postignut je veoma mali napredak u razoružanju, pošto se Kim sastao sa Trampom u Singapuru.

Ovaj najnoviji veoma živopisni i zvanični postpupak dopušta mu da tvrdi da se njegov fokus odnosi na ekonomiju – ne na izgradnju nuklearnog oružja.

Severnokorejski list Rodong Sinman posvetio je čitavih devet strana priči o Kimovoj “inspekciji”.

“Uobičajeno se takve stvari ne rade pred medijima, koja u većini slučajeva prikazuju Severnu Koreju kao savršenu zemlju”, rekao je za BBC analitičar Fjodor Tertitski.

Glavne večernje vesti državne televizije proširile od svojih uobičajenih 20 minuta do punog sata, kako bi se prikazali izveštaji o inspekcijskim posetama Kima i njegovog nezadovoljstva tokom obilaska fabrika.

Kompilacija Kimovih uspešnih inspekcija tokom prethodni godina prikazana je sat vremena pre glavnih vesti, a to je najverovatnije urađeno kako bi se posramili službenici.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Jerome Powell: Američka ekonomija i dalje u usponu
Next Građani neće ići na crnu listu zbog duga od 2 dinara

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Mađarska hoće da privrednicima smanji porez

Premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska od 2017. godine namerava da snizi porez na dobit preduzeća na devet odsto, što bi bila najniža korporativna poreska stopa u Evropskoj uniji.

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka: Prirodne katastrofe gurnu u siromaštvo 26 miliona ljudi

Najmanje 26 miliona ljudi godišnje prirodne katastrofe gurnu u siromaštvo i smanje globalnu potrošnju na robu i usluge za 500 milijardi dolara, navodi se u danas objavljenom izveštaju Svetske banke.

Makroekonomija 0 Comments

Makedonija: Uprkos političkoj krizi, investicije 105,7 miliona evra

U prvom kvartalu, uprkos do sada najvećoj političkoj krizi u Makedoniji, strane investicije dostigle su 105,7 miliona evra, a odliv iz zemlje iznosi 65 miliona evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply