Azijske berze pale, pad kineske valute zabrinjava ulagače

Azijske berze pale, pad kineske valute zabrinjava ulagače

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, a ulagači pažljivo prate pad kursa kineskog juana prema dolaru na najniži nivo u godinu dana jer se plaše da to predstavlja novo oružje u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,5 posto. No, indeksi  berza u Australiji i Singapuru porasli su između 0,2 i 0,9 posto.

Osim što je na raspoloženje ulagača loše uticao jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu, nakon što je nekoliko američkih kompanija objavilo slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, većina azijskih berzi jutros je pod pritiskom zbog pada kursa juana.

Cena dolara dostigla je u jednom trenutku 6,8128 juana, najviši nivou u više od godinu dana. Premda je kasnije skliznula na 6,79 juana, to nije umirilo ulagače jer je samo posledica prodaje dolara, a kupovine juana od strane kineskih banaka u državnom vlasništvu.

Trgovci kažu da iznosi prodaje dolara nisu bili veliki, pa se čini da je cilj kontrolirani proces deprecijacije juana, koji je poslednjih nedelja pod pritiskom zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Ulagači se plaše da je slabljenje juana novo oružje na koje se odlučio Peking u trgovinskom ratu s Washingtonom, koji se dosad vodio međusobnim uvođenjem carina na uvoz određenih proizvoda. Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inostranim tržištima postaju cenovno konkurentniji.

„Nekoliko kanala je putem kojih bi slabljenje juana moglo pogoditi azijske akcije. Prvo, slabiji juan predstavlja izazov za konkurentnost ostalih azijskih ekonomija”, objašnjava Shusuke Yamada, strateg u Bank of America Merrill Lynch. „Slabija valuta takođe izaziva strahove da će kapital početi napuštati Kinu, što bi uzdrmalo tamošnje tržište kapitala, a posledično i ostale azijske berze. I poslednje, slabiji juan povećava zabrinutosti u vezi trgovinskog rata”, kaže Yamada.

Globalna tržišta su vrlo osetljiva na bilo kakve veće pomake kursa juana. Kada je Kina u 2015. godini neočekivano devalvirala juan, to je izazvalo velika previranja na globalnim finansijskim tržištima jer su ulagači bili zabrinuti u vezi situacije u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Osim juana, na valutnim tržištima u fokusu je i kurs dolara jer je juče predsednik SAD-a Donald Trump kiritikovao politiku američke centralne banke i izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja povećanja kamata Feda i jačanja dolara na američku ekonomiju i konkurentnost američkih kompanija.

Nakon što je juče dostigao 95,65 bodova, najviši nivo u godinu dana, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo na 95,11 bodova.

Pritom je cena američke valute prema japanskoj skliznula na 112,45 jena, dok se juče u ovo doba kretala oko 113,15 jena, najvišeg nivoa od januara.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je,stabilan, pa se kurs evra kreće oko 1,1650 dolara, kao i juče u ovo doba.

Cene nafte posljednjih dana ne osciliraju značajnije. Na londonskom tržištu cena barela jutros se kreće oko 72,60 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 72,80 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Berze pale zbog loših rezultata nekoliko kompanija
Next Komisija odbila ponudu Delte za Sava centar

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, rast dolara zaustavljen

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, nastavljajući višednevni rast, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu, dok je uspon dolara zaustavljen.

Cena srebra porasla 23 odsto u ovoj godini

Cena fjučersa srebra danas je na njujorškoj robnoj berzi COMEX dostigla najviši nivo u poslednjih deset meseci.

Berza 0 Comments

Dinar bez promene prema evru, snažan rast u odnosu na dolar

Vrednost dinara neznatno je promenjena prema evru u odnosu na jučerašnji dan i zvanični srednji kurs danas iznosi 123,4463 dinara za evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply