Wall Street: S&P 500 najviši u pet meseci

Wall Street: S&P 500 najviši u pet meseci

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u više od pet meseci jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 79 bodova ili 0,32 posto, na 25.199 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.815 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.854 boda.

Rast S&P 500 indeksa na najviši nivo od početka februara zahvaljuje se, među ostalim, skoku cena akcija u industrijskom sektoru za 1,1 posto, nakon što su kompanije CSX Corp i United Continental objavile bolje poslovne rezultate nego što su analitičari očekivali.

Osetno je ojačao i finansijski sektor, pri čemu je najveća dobitnica bila akcija Morgan Stanleya, s rastom od 2,8 posto, jer je ta investiciona banka svojim poslovnim rezultatima takođe nadmašila očekivanja.

Od 48 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovni izveštaji, velika većina, njih 87,5 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 21,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre nedelju dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija.

„Nastavlja se uspon cena akcija, a razlog su tome zarade kompanija i valuacije. Mislim da bi tržište bilo i na znatno višim nivoima da ulagači nisu zabrinuti zbog trgovinskih napetosti”, kaže Wayne Kaufman, analitičar u kompaniji Phoenix Financial Services.

Premda bi nametanje carina SAD-a na uvoz iz Kine, kao i istovetni odgovori Pekinga, mogli dovesti do slabljenja trgovine u svetu i usporiti rast dve najveće svetske ekonomije.

U izveštaju Kongresu juče je i predsednik američke centralne banke Jerome Powell kazao kako bi jačanje protekcionizma u svetu s vremenom predstavljalo rizik po rast američke i globalne ekonomije, ali da se zasad rast nastavlja.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 posto, na 7.676 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,82 posto, na 12.765 bodova, a pariski CAC 0,46 posto, na 5.447 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NBS intervenisala, sredni kurs 118,0575
Next Azijske berze: Američki optimizam podiže indekse

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Komplikacije oko porezne reforme spustile indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi berza pali s rekordnih nivoa, što je posledica neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u i pritiska na akcije tehnoloških kompanija.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući nadi ulagača u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između američke vlade i Kine te članica NAFTA-e.

Wall Street: Novi rekordi na početku nedelje

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i vesti o

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply