Wall Street: S&P 500 najviši u pet meseci

Wall Street: S&P 500 najviši u pet meseci

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u više od pet meseci jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 79 bodova ili 0,32 posto, na 25.199 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.815 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.854 boda.

Rast S&P 500 indeksa na najviši nivo od početka februara zahvaljuje se, među ostalim, skoku cena akcija u industrijskom sektoru za 1,1 posto, nakon što su kompanije CSX Corp i United Continental objavile bolje poslovne rezultate nego što su analitičari očekivali.

Osetno je ojačao i finansijski sektor, pri čemu je najveća dobitnica bila akcija Morgan Stanleya, s rastom od 2,8 posto, jer je ta investiciona banka svojim poslovnim rezultatima takođe nadmašila očekivanja.

Od 48 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovni izveštaji, velika većina, njih 87,5 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 21,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre nedelju dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija.

„Nastavlja se uspon cena akcija, a razlog su tome zarade kompanija i valuacije. Mislim da bi tržište bilo i na znatno višim nivoima da ulagači nisu zabrinuti zbog trgovinskih napetosti”, kaže Wayne Kaufman, analitičar u kompaniji Phoenix Financial Services.

Premda bi nametanje carina SAD-a na uvoz iz Kine, kao i istovetni odgovori Pekinga, mogli dovesti do slabljenja trgovine u svetu i usporiti rast dve najveće svetske ekonomije.

U izveštaju Kongresu juče je i predsednik američke centralne banke Jerome Powell kazao kako bi jačanje protekcionizma u svetu s vremenom predstavljalo rizik po rast američke i globalne ekonomije, ali da se zasad rast nastavlja.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 posto, na 7.676 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,82 posto, na 12.765 bodova, a pariski CAC 0,46 posto, na 5.447 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NBS intervenisala, sredni kurs 118,0575
Next Azijske berze: Američki optimizam podiže indekse

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Polovični rast indeksa

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio zbog pada cena akcija u energetskom sektoru, dok je Dow Jones indeks došao do novog rekordnog nivoa šesti dan zaredom.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, većina indeksa u padu

Na azijskim berzama se trguje oprezno jer ulagači nisu voljni da znatnije menjaju pozicije uoči sednice čelnika američke centralne banke, dok podršku tržištima pružaju novi rekordi na Wall Streetu.

Azijske berze: Američke brige spustile indekse

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, dok je kurs dolara prema jenu zaronio na najniži nivo u 18 meseci jer je dan pre japanska centralna banka ostavila monetarnu politiku nepromenjenu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply