Godišnja inflacija u EU u junu nepromenjena na 2 odsto

Godišnja inflacija u EU u junu nepromenjena na 2 odsto

Potrošačke cene na nivou Evropske unije u ovogodišnjem junu su na godišnjem nivou rasle istim tempom kao i u prethodnom mesecu, dok je u evrozoni inflacija blago ubrzala, pokazao je izveštaj Eurostata.

Na nivou 28-članog EU-a rast potrošačkih cena, meren harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), u junu je iznosio dva posto, kao i u mesecu ranije, pokazao je izveštaj evropskog zavoda za statistiku, objavljeno u sredu.

U poređenju sa majem inflacija je na godišnjem nivou ubrzala u 22 zemlje članice EU-a, uključujući Hrvatsku. U Irskoj i Francuskoj cene su rasle istim tempom na godišnjem nivou kao i u prethodnom mesecu, dok je u Nemačkoj, Litvaniji i Holandiji njihov rast usporio.

Nedostupni Eurostatu bili su samo podaci za Veliku Britaniju, pokazao je izveštaj.

Daleko najvišu stopu godišnje inflacije u junu je imala Rumunija, od 4,7 posto. Slede Estonija i Mađarska, s 3,9 posto, odnosno 3,2 posto višim cenama u odnosu na godinu ranije.

U Hrvatskoj je u ovogodišnjem junu rast potrošačkih cena meren HICP-om na godišnjem nivou ubrzao na 2,2 posto, s 1,8 posto u prethodnom mesecu.

Najslabiji rast potrošačkih cena zabeležen je u Irskoj, od 0,7 posto, te u Grčkoj i Danskoj, od jedan odnosno 1,1 posto.

U evrozoni je rast cena u junu blago ubrzao na godišnjem nivou, na dva posto, čime je Eurostat potvrdio prvu procenu objavljenu krajem juna. U maju je godišnja inflacija iznosila 1,9 posto.

Time je godišnja stopa inflacije premašila nivo koju ciljaju u Evropskoj centralnoj banci (ECB), od “nešto ispod dva posto”.

Najveću podršku jačanju inflacije u zemljama koje koriste zajedničku evropsku valutu pružio je rast cena energenata, usluga i proizvoda u kategoriji hrane, alkoholnih pića i duvana. Zanemariv doprinos zabeležen je u kategoriji industrijskih proizvoda izuzev energije.

Izvor: GdeInvestrati/Hina
Previous MMF odobrio Srbiji novi program saradnje
Next Za RTB Bor zainteresovane četiri kompanije

You might also like

Tema dana 0 Comments

Vesić: Tačna cena Mosta kod Ade Huje nakon izrade idejnog projekta

Doneta je Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju mosta na Dunavu kod Ade Huje.

Društvo 0 Comments

Prva poseta Nikolića Sarajevu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće danas i sutra u radnoj poseti Sarajevu u okviru koje će učestvovati na ekonomskom samitu “Samit 100” i sastanku lidera Brdo Brioni proces.

Najvažnije vesti 0 Comments

Dun & Bradstreet: Stabilan rejting Srbije, poboljšana kreditna klima u zemlji

Rejting agencija Dun & Bradstreet objavila je danas da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom i da je poboljšana kreditna klima u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply