Turska lira i dalje tone

Turska lira i dalje tone

Imenovanjem svog zeta, 40-godišnjeg Berata Albayraka za novog ministra finansija, turski šef države Tayyip Erdogan izazvao je novu rundu propadanja lire.

Od imenovanja Albayraka, turska lira je opala na 4,56 za jedan dolar uoči vladine prezentacije u Ankari prije pet dana. Na 4,98 skliznula je tokom ove sedmice. U petak, neposredno pre prvog sastanka nove predsedničke vlade, lira je iznosila 4,87 za dolar, a 5,64 za evro.

Samo ove godine turska valuta je izgubila 25 posto svoje vrednosti. Za turske posetioce iz Evrope to je dobra vest, jer mogu kupovati jeftino. Ali, za turske preduzetnike i privatna domaćinstva, a naročito za samu vladu, to je problem: tržišta nemaju poverenja u Erdoganovog zeta.

Sudeći prema koluministima i ekonomistima u zemlji koji se usuđuju da kažu nešto kritično, turska ekonomija je sada “prodična afera”.

Izvor: GdeInvestirati/Indikator.ba
Previous Azijske berze: Indeksi pali, usporio rast kineskog BDP-a
Next Rast kineskog BDP-a usporio na 6,7%

You might also like

Wall Street: Tehnološki i energetski sektor podstakli berzu

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, najviše u tehnološkom i energetskom sektoru, a trgovalo se suzdržano jer se čeka odluka američke centralne banke o kamatnim stopama.

Tema dana 0 Comments

OPEC produžio ograničenje proizvodnje nafte do marta 2018.

OPEC će produžiti važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte za još devet meseci, do marta 2018. godine, dogovoreno je danas u Beču na sastanku članova naftnog kartela.

Dinar u četvrtak bez promene prema evru, kurs 123,21

Vrednost dinara prema evropskoj valuti neznatno je promenjena u odnosu na danas i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,2137 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply