Solidan rast donosi postepeno dizanje kamatnih stopa

Solidan rast donosi postepeno dizanje kamatnih stopa

Privredni rast SAD-a je bio solidan tokom prve polovine godine, a Federalne rezerve i dalje predviđaju postepeno povećanje kamatnih stopa.

To je navela američka centralna banka u optimističnom polugodišnjem izveštaju dostavljenom Kongresu.

Ovo je drugo podnošenje izveštaja FED-a kongresmenima od kada je početkom februara ove godine na čelo centralne banke došao Džerom Pauel, koji je na tom mestu nasledio Dženet Jelen.

Kako izveštava agencija Rojters, Pauel će odgovarati na pitanja poslanika u utorak i sredu.

U izveštaju na 63 strane, FED je ponovio stavove koji su podrobno obrazlagani u zapisnicima sa sednica o monetalnoj politici, a to je da jak privredni rast i niska nezaposlenost iziskuju povećanje kamate, ali da izostanak ozbiljnih inflacionih pritisaka znači da ta povećanja treba da budu postepena.

“U prvoj polovini ove godine, ukupna privredna aktivnost je očigledno rasla solidnim tempom”, piše u izveštaju FED-a, i dodaje se da ekonomiju i dalje podržava povoljan potrošački i poslovni sentiment, prethodna povećanja prihoda domaćinstava, solidan ekonomski rast u inostranstvu i prilagodljivi domaći finansijski uslovi.

Prema oceni FED-a, paket poreskih rezova Tarmpove administracije je doprineo ponovnom rastu potrošnje stanovništva koji je bio usporen početkom godine i verovatno će pružiti umerenu podršku ovogodišnjem ekonomskom rastu.

Centralna banka je još jednom istakla da je rast plata slabiji nego što je ona očekivala, s obzirom na trenutnu stopu nezaposlenosti od 4,0 procenta, dodajući da je to verovatno zbog slabe produktivnosti.

Mada ne u velikoj meri, centralna banka se osvrnula i na protekcionističku trgovinsku politiku Trampove administracije, navodeći da neizvesnost zabrinjava finansijska tržišta. Jedan broj članova FED-a izrazio je zabrinutost da bi trgovinski sporovi sa ključnim saveznicima i Kinom mogli da uspore poslovne investicije, a Pauel je juče izjavio da bi trajno visoke tarife na proizvode i usluge mogle da nanesu štetu ekonomiji.

FED je povećao kamatne stope sedam puta od kada je započeo ciklus monetarnog zatezanja u decembru 2015. Poslednji put je referentnu kamatnu stopu podigao sredinom juna ove godine za četvrtinu procentnog poena, a predviđa još dva povećanja do kraja 2018., prenosi Rojters.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dinar miruje, srednji kurs sutra 118,0438
Next U Srbiji svakog meseca pokrene se 35 stečajnih postupaka

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Izveštaj: ECB će možda morati dodatno olabaviti monetarnu politiku

Ako inflacija ne počne da raste, a vlade ne pronađu načine da reše problem loših bankarskih kredita kako bi pomogle ekonomijama da iskoriste sve prednosti podsticaja Evropske centralne banke, ECB

Makroekonomija 0 Comments

EU još ne može da proceni koliko će Britaniju koštati Brexit

Glavni revizor je zastupnicima u Evropskom parlamentu rekao da Evropska unija još ne može proceniti koliki bi trebao biti britanski račun za izlazak iz Evropske unije zato što će puno

Tema dana 2 Comments

Kanađani potvrdili: Kod Bora najbogatije nalazište bakra i zlata

Kanadska kompanija “Nevsun” okončala je istražne geološke radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i potvrdila da je resurs koji su istraživali najbogatije nalazište bakra i zlata na svetu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply