Solidan rast donosi postepeno dizanje kamatnih stopa

Solidan rast donosi postepeno dizanje kamatnih stopa

Privredni rast SAD-a je bio solidan tokom prve polovine godine, a Federalne rezerve i dalje predviđaju postepeno povećanje kamatnih stopa.

To je navela američka centralna banka u optimističnom polugodišnjem izveštaju dostavljenom Kongresu.

Ovo je drugo podnošenje izveštaja FED-a kongresmenima od kada je početkom februara ove godine na čelo centralne banke došao Džerom Pauel, koji je na tom mestu nasledio Dženet Jelen.

Kako izveštava agencija Rojters, Pauel će odgovarati na pitanja poslanika u utorak i sredu.

U izveštaju na 63 strane, FED je ponovio stavove koji su podrobno obrazlagani u zapisnicima sa sednica o monetalnoj politici, a to je da jak privredni rast i niska nezaposlenost iziskuju povećanje kamate, ali da izostanak ozbiljnih inflacionih pritisaka znači da ta povećanja treba da budu postepena.

“U prvoj polovini ove godine, ukupna privredna aktivnost je očigledno rasla solidnim tempom”, piše u izveštaju FED-a, i dodaje se da ekonomiju i dalje podržava povoljan potrošački i poslovni sentiment, prethodna povećanja prihoda domaćinstava, solidan ekonomski rast u inostranstvu i prilagodljivi domaći finansijski uslovi.

Prema oceni FED-a, paket poreskih rezova Tarmpove administracije je doprineo ponovnom rastu potrošnje stanovništva koji je bio usporen početkom godine i verovatno će pružiti umerenu podršku ovogodišnjem ekonomskom rastu.

Centralna banka je još jednom istakla da je rast plata slabiji nego što je ona očekivala, s obzirom na trenutnu stopu nezaposlenosti od 4,0 procenta, dodajući da je to verovatno zbog slabe produktivnosti.

Mada ne u velikoj meri, centralna banka se osvrnula i na protekcionističku trgovinsku politiku Trampove administracije, navodeći da neizvesnost zabrinjava finansijska tržišta. Jedan broj članova FED-a izrazio je zabrinutost da bi trgovinski sporovi sa ključnim saveznicima i Kinom mogli da uspore poslovne investicije, a Pauel je juče izjavio da bi trajno visoke tarife na proizvode i usluge mogle da nanesu štetu ekonomiji.

FED je povećao kamatne stope sedam puta od kada je započeo ciklus monetarnog zatezanja u decembru 2015. Poslednji put je referentnu kamatnu stopu podigao sredinom juna ove godine za četvrtinu procentnog poena, a predviđa još dva povećanja do kraja 2018., prenosi Rojters.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dinar miruje, srednji kurs sutra 118,0438
Next U Srbiji svakog meseca pokrene se 35 stečajnih postupaka

You might also like

Društvo 0 Comments

Aleksandar Vučić danas sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se odvojeno sastati sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije.

Tema dana 0 Comments

Švajcarski franak precenjen, ekonomija trpi posledice

Precenjenost švajcarskog franka, posebno u odnosu na evro, koji je najvažnija valuta za švajcarski izvoz, ima negativan uticaj na ekonomiju Konfederacije, mišljenje je zvaničnika Švajcarske centralne banke.

Društvo 0 Comments

Krize koje su pogodile Evropsku uniju u 2016. godini

Bila je ovo odlična godina za kritičare EU, evroskeptike i otvorene protivnike projekta evropskog ujedinjenja, ocenjuje nemački radio Deutsche Welle u opširnom pregledu svih kriza koje su pogodile Evropsku uniju

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply