Rast kineskog BDP-a usporio na 6,7%

Rast kineskog BDP-a usporio na 6,7%

Kineska ekonomija je porasla u drugom tromesečju 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sporiji rast u poređenju sa 6,8 posto u prošlom tromesečju, pokazali su u ponedeljak objavljani podaci kineskog zavoda za statistiku.

Usporavanje rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koje traje već neko vreme, u skladu je s procenama analitičara, a podaci dolaze u razdoblju kada se tamošnja vlada bori sa suzbijanjem rastućih dugova i kada trgovinske napetosti sa SAD-om eskaliraju.

SAD je prošle nedelje podigao udele u trgovinskom ratu, najavljujući dodatne carine na još 200 milijardi dolara vredne kineske proizvode.

“Rast BDP-a se ublažio… zbog slabije globalne trgovine i zaoštravanja finansijske politike od početka 2018.”, poručili su analitičari Oxford Economics u osvrtu na podatke.

Očekuju da će spori rast kredita i ublažavanje aktivnosti na tržištu nekretnina – zajedno s “intenziviranim trgovinskim konfliktom sa SAD-om” – pritisnuti rast kineske ekonomije u drugoj polovini 2018. godine.

SAD je 6. jula stavio carine na 34 milijarde dolara vrednu kinesku robu, otvarajući put trgovinskom ratu s drugom najvećom svetskom ekonomijom.

Kina je uzvratila istom merom i poručila kako je SAD pokrenuo “najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji”.

Tom Rafferty iz The Economist Intelligence Unit (EIU) rekao je da su više zabrinuti zbog smanjene potražnje u Kini nego iz inostranstva.

“EIU je više zabrinut zbog usporavanja domaće potražnje u kineskoj ekonomiji, sa stalnim slabljenjem ulaganja i usporenim rastom potrošnje, a to su mnogo važniji pokretači rasta od izvoza”, poručio je u analizi.

Kineski trgovinski suficit sa SAD-om dostigao je u junu rekordnih gotovo 29 milijardi dolara, dok je izvoz u Ameriku ostao snažan, što je dodatno zaoštrilo trgovinske tenzije između Washingtona i Pekinga.

Američki predsednik Donald Trump nedavno je nagovestio da bi više od 500 milijardi dolara kineske robe moglo biti pogođeno tarifama. To je gotovo jednaka vrednosti celom prošlogodišnjem iznosu izvezene kineske robe u SAD.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Turska lira i dalje tone
Next Kuba bi uskoro mogla ozvaničiti vlasništvo nad privatnom svojinom

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Fitch Ratings: Povećan kreditni rejting Srbije

Povećanje ocene kreditnog rejtinga Srbije agencije Fitch Ratings odraz je unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat.

Makroekonomija 0 Comments

Svetski privredni rast u usponu, ali ponovo preti dužnička kriza

Skoro deset godina od bankrota banke Lehman Brothers, svetska privreda je u usponu i taj trend bi trebalo da bude nastavljen i 2018., ali se ponovo javlja avet dužničke krize.

Najvažnije vesti 0 Comments

MAT: Industrijska proizvodnja u Srbiji u “pozitivnoj zoni”, na finansijskom tržištu postoji nekoliko spoljnih rizika

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u julu, posle pada u junu, bila u pozitivnoj zoni, prerađivačka proizvodnja takođe ima stabilnu tendenciju, a javne finansije bile su u ravnoteži, rečeno je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply