Rast kineskog BDP-a usporio na 6,7%

Rast kineskog BDP-a usporio na 6,7%

Kineska ekonomija je porasla u drugom tromesečju 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sporiji rast u poređenju sa 6,8 posto u prošlom tromesečju, pokazali su u ponedeljak objavljani podaci kineskog zavoda za statistiku.

Usporavanje rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koje traje već neko vreme, u skladu je s procenama analitičara, a podaci dolaze u razdoblju kada se tamošnja vlada bori sa suzbijanjem rastućih dugova i kada trgovinske napetosti sa SAD-om eskaliraju.

SAD je prošle nedelje podigao udele u trgovinskom ratu, najavljujući dodatne carine na još 200 milijardi dolara vredne kineske proizvode.

“Rast BDP-a se ublažio… zbog slabije globalne trgovine i zaoštravanja finansijske politike od početka 2018.”, poručili su analitičari Oxford Economics u osvrtu na podatke.

Očekuju da će spori rast kredita i ublažavanje aktivnosti na tržištu nekretnina – zajedno s “intenziviranim trgovinskim konfliktom sa SAD-om” – pritisnuti rast kineske ekonomije u drugoj polovini 2018. godine.

SAD je 6. jula stavio carine na 34 milijarde dolara vrednu kinesku robu, otvarajući put trgovinskom ratu s drugom najvećom svetskom ekonomijom.

Kina je uzvratila istom merom i poručila kako je SAD pokrenuo “najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji”.

Tom Rafferty iz The Economist Intelligence Unit (EIU) rekao je da su više zabrinuti zbog smanjene potražnje u Kini nego iz inostranstva.

“EIU je više zabrinut zbog usporavanja domaće potražnje u kineskoj ekonomiji, sa stalnim slabljenjem ulaganja i usporenim rastom potrošnje, a to su mnogo važniji pokretači rasta od izvoza”, poručio je u analizi.

Kineski trgovinski suficit sa SAD-om dostigao je u junu rekordnih gotovo 29 milijardi dolara, dok je izvoz u Ameriku ostao snažan, što je dodatno zaoštrilo trgovinske tenzije između Washingtona i Pekinga.

Američki predsednik Donald Trump nedavno je nagovestio da bi više od 500 milijardi dolara kineske robe moglo biti pogođeno tarifama. To je gotovo jednaka vrednosti celom prošlogodišnjem iznosu izvezene kineske robe u SAD.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Turska lira i dalje tone
Next Kuba bi uskoro mogla ozvaničiti vlasništvo nad privatnom svojinom

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Fed: Kamate će postepeno da rastu

Predsednica američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Janet Yellen izjavila je da i dalje očekuje samo “postepeno” povećanje kamatnih stopa.

Makroekonomija 0 Comments

Rast deviznih rezervi Kine nadmašio očekivanja

Devizne rezerve Kine su u maju porasle četvrti mesec zaredom, pošto su stroge mere kontrole kapitala i slabljenje dolara pomogli ograničavanju odliva deviznih sredstava.

Makroekonomija 0 Comments

Srbija ostvarila prihod od 4 miliona evra od indijskih filmskih kompanija

Srbija je od indijskih filmskih kompanija koje su snimale u našoj zemlji u prethodne tri godine ostvarila prihod od 4 miliona evra, izjavila je u sredu, 11. januara 2017. godine ministarka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply