Rast kineskog BDP-a usporio na 6,7%

Rast kineskog BDP-a usporio na 6,7%

Kineska ekonomija je porasla u drugom tromesečju 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sporiji rast u poređenju sa 6,8 posto u prošlom tromesečju, pokazali su u ponedeljak objavljani podaci kineskog zavoda za statistiku.

Usporavanje rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koje traje već neko vreme, u skladu je s procenama analitičara, a podaci dolaze u razdoblju kada se tamošnja vlada bori sa suzbijanjem rastućih dugova i kada trgovinske napetosti sa SAD-om eskaliraju.

SAD je prošle nedelje podigao udele u trgovinskom ratu, najavljujući dodatne carine na još 200 milijardi dolara vredne kineske proizvode.

“Rast BDP-a se ublažio… zbog slabije globalne trgovine i zaoštravanja finansijske politike od početka 2018.”, poručili su analitičari Oxford Economics u osvrtu na podatke.

Očekuju da će spori rast kredita i ublažavanje aktivnosti na tržištu nekretnina – zajedno s “intenziviranim trgovinskim konfliktom sa SAD-om” – pritisnuti rast kineske ekonomije u drugoj polovini 2018. godine.

SAD je 6. jula stavio carine na 34 milijarde dolara vrednu kinesku robu, otvarajući put trgovinskom ratu s drugom najvećom svetskom ekonomijom.

Kina je uzvratila istom merom i poručila kako je SAD pokrenuo “najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji”.

Tom Rafferty iz The Economist Intelligence Unit (EIU) rekao je da su više zabrinuti zbog smanjene potražnje u Kini nego iz inostranstva.

“EIU je više zabrinut zbog usporavanja domaće potražnje u kineskoj ekonomiji, sa stalnim slabljenjem ulaganja i usporenim rastom potrošnje, a to su mnogo važniji pokretači rasta od izvoza”, poručio je u analizi.

Kineski trgovinski suficit sa SAD-om dostigao je u junu rekordnih gotovo 29 milijardi dolara, dok je izvoz u Ameriku ostao snažan, što je dodatno zaoštrilo trgovinske tenzije između Washingtona i Pekinga.

Američki predsednik Donald Trump nedavno je nagovestio da bi više od 500 milijardi dolara kineske robe moglo biti pogođeno tarifama. To je gotovo jednaka vrednosti celom prošlogodišnjem iznosu izvezene kineske robe u SAD.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Turska lira i dalje tone
Next Kuba bi uskoro mogla ozvaničiti vlasništvo nad privatnom svojinom

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Fed, Boj i ECB dokazale da je Einstein u pravu

Kaže se da je Albert Einstein definisao ludilo radeći stvari iznova i iznova svaki put očekujući drugačije rezultate. Ne uspevajući da promene način razmišljanja od početka globalne finansijske krize, glavne

Makroekonomija 0 Comments

Australija 25 godina ne zna za recesiju

Australijska privreda je u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležila snažan rast, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnji period bez recesije.

Makroekonomija 1Comments

Prosečna aprilska neto plata 49.249 dinara

U Srbiji prosečna isplaćena aprilska neto plata iznosi 49.249 dinara, i nominalno je veća, u odnosu na mart 2016, za 7,4 a realno za 7,0 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply