Kuba bi uskoro mogla ozvaničiti vlasništvo nad privatnom svojinom

Kuba bi uskoro mogla ozvaničiti vlasništvo nad privatnom svojinom

Ukoliko ove nedelje bude usvojen nacrt novog kubanskog Ustava, u ovoj latinoameričkoj zemlji će opet postojati privatno vlasništvo u pravom smislu te reči.

Ono je naime zabranjeno od kada je Fidel Kastro došao na vlast 1959. ali je od 2011. godine dozvoljena prodaja privatne svojine. Međutim, novi Ustav bi uskoro trebalo u većoj meri da dereguliše ovu oblast.

Doduše, još uvek se ne zna da li će se navedeno primenjivati uglavnom na privredne subjekte ili i na privatno vlasništvo građana. Detalji o novom Ustavu nisu baš transparentno objavljeni već je njegov sažetak dat na uvid državnoj novini Granma koja je objavila da će prema njemu Komunistička partija nastaviti da vlada ali će broj predsedničkih mandata za jednu osobu biti ograničen na dva petogodišnja. Takođe bi centralno planiranje i državna preduzeća trebalo da ostanu stub ekonomije. Međutim formalno priznavanje privatnog vlasništva bi moglo doprineti i osnaživanju preduzetničkog sektora, a posebno stranih investitora.

Novi Ustav trebalo bi da zabrani i svaki vid diskriminacije na poslu, uključujući i onu na osnovu seksualne orijentacije.

Izvor: GdeInvestirati/BiF
Previous Rast kineskog BDP-a usporio na 6,7%
Next Telekom Srbija želi da kupi nekoliko kablovskih operatera

You might also like

Energetika i naftna industrija 1Comments

U Srbiji najjeftinija struja u Evropi

Domaćinstva u Srbiji imaju najnižu cenu električne energije u Evropi, a ne samo što je jeftinija u poređenju sa razvijenim evropskim državama, već je njena cena najpovoljnija i u odnosu

Makroekonomija 0 Comments

Američka centralna banka povećala kamatnu stopu

Centralna banka SAD povećala je referentnu kamatu, nagoveštavajući još dva povećanja u ovoj godini.

Nekretnine 0 Comments

Nova prodaja imovine preduzeća Horti produkt

– Druga prodaja imovine preduzeća u stečaju “Horti produkt” iz Donje Trepče, koje se bavilo proizvodnjom voća i povrća u stakleniku, zakazana je za 21. decembar.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply