Wall Street: Tehnološki sektor predvodnik optimizma

Wall Street: Tehnološki sektor predvodnik optimizma

Na Wall Streetu su indeksi berza snažno porasli, nadoknadivši sve gubitke od prethodnog dana, što se najviše zahvaljuje rastu cena akcija u tehnološkom sektoru, pri čemu su neke od njih dostigle najviše nivoe u istoriji.

Dow Jones ojačao je 224 boda ili 0,91 posto, na 24.924 boda, dok je S&P 500 porastao 0,87 posto, na 2798 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 7823 boda.

Uspon indeksa najviše se zahvaljuje snažnom skoku cena akcija u tehnološkom sektoru, u proseku za 1,8 posto, pri čemu su cene Facebooka, Microsofta i Amazona dostigle najviše nivoe u istoriji.

Te kompanije već godinama snažno rastu, pa se ulagači nadaju da će i u predstojećoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata izvestiti o snažnim rezultatima.

Znatno je, 1,1 posto, juče porastao i S&P indeks industrijskog sektora, čime je nadoknadio gubitke od prethodnog dana kada je bio pod pritiskom zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

U sredu je, naime, Wall Street znatno pao nakon što je Washington objavio da namerava da uvede dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz u roku od dva meseca.

Tako vlada predsednika Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su prošle nedelje uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vredan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim merama.

Peking je i na najave novih carina poručio da će morati odgovoriti.

Ipak, juče su strahovi od trgovinskog rata splasnuli jer se ulagači nadaju dogovoru između vlasti dve najveće svetske ekonomije.

Od početka maja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no zasad bez vidljivih rezultata.

”Na tržištu je konsenzus da će se pregovori nastaviti i da će SAD i Kina postići nekakav dogovor”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u kompaniji Prudential Financial.

Rast tržišta zahvaljuje se i optimizmu ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koji očekuju da bi zarade kompanija u drugom tromesečju mogle biti znatno veće nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle za 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija.

U petak će rezultate za drugo tromesečje među ostalima objaviti finansijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,78 posto, na 7651 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 posto, na 12.492 boda, a pariski CAC 0,97 posto, na 5405 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar stagnira, srednji kurs 118,0438
Next Azijske berze: Drugi uzastopni rast indeksa

You might also like

Azijske berze: Indeksi pali na početku nedelje, evro oslabio

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale jer ulagače zabrinjava situacija u kineskoj ekonomiji, dok je evro oslabio jer bi nemačka kancelarka Angela Merkel mogla imati problema u sastavljanju vlade

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar zabeležio blagi pad

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, nakon blagog pada cena akcija na Wall Streetu u petak, dok se vrednost dolara prema korpi valuta dodatno udaljila od najvišeg nivoa

Dinar zadržao vrednost, srednji kurs 118,6904

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao prethodnog dana i zvanični srednji kurs iznosi 118,6904 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply