Wall Street: Indeksi pali nakon četiri dana rasta

Wall Street: Indeksi pali nakon četiri dana rasta

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale, nakon četiri dana rasta, jer se ulagači plaše zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine i jer je pad cena nafte pritisnuo akcije u energetskom sektoru.

Dow Jones skliznuo je 219 bodova ili 0,88 posto, na 24.700 bodova, dok je S&P 500 pao 0,71 posto, na 2.774 boda, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 7.716 bodova.

Oštar pad tih indeksa posledica je daljeg zaoštravanja trgovinskih odnosa između Washingtona i Pekinga, nakon što je u utorak američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer kazao da vlada namerava da uvede dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz u roku od dva meseca.

Tako vlada predsednik Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su prošle nedelje uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vredan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim merama.

Peking je i na najave novih carina poručio da je to neprihvatljivo i da će morati odgovoriti.

Među najvećim gubitnicama juče su bile akcije industrijskih divova, kao što su Boeing, 3M i Caterpillar, jer bi trgovinski rat najviše naštetio njihovom poslovanju.

Oštro su pale i cene akcija u rudarskom sektoru, 1,7 posto, jer su zbog strahovanja ulagača od poremećaja u svetskoj trgovini i usporavanja rasta globalne ekonomije pale cene sirovina, pri čemu je cena bakra potonula na najniži nivo u godinu dana.

Oštro su, oko 5 posto, pale i cene nafte, zbog čega su akcije u energetskom sektoru oslabile 2,2 posto.

Pod pritiskom su bile i akcije proizvođača čipova, s obzirom da njihovi prihodi u velikoj meri zavise od prodaje na kineskom tržištu.

Tako je u sredu prekinut pozitivni niz na Wall Streetu koji je, zahvaljujući optimizmu ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, trajao četiri dana.

U petak će rezultate za drugo tromesečje, među ostalim, objaviti finansijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup.

Analitičari kažu da bi zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između najvećih svetskih ekonomija mogle pasti u drugi plan jer bi se ulagači mogli fokusirati na finansijske rezultate kompanija.

„Trgovinska situacija zabrinjava, no ništa se više neće dogoditi odmah sada. Tako bi ta priča mogla pasti u drugi plan, a ulagači se više fokusirati na trenutne priče, kao što su zarade kompanija”, kaže John Carey, portfelj menadžer u kompaniji Amundi Pioneer Asset Management.

A procenjuje se da bi zarade kompanija u drugom tromesečju mogle biti znatno veće nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle za 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija.

I na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,30 posto, na 7.591 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,53 posto, na 12.417 bodova, a pariski CAC 1,48 posto, na 5.353 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar miruje, srednji kurs iznosi 118,0614
Next Azijske berze porasle, dolar ojačao

You might also like

Švajcarska predstavila novu novčanicu od 200 franaka

Švajcarska je predstavila novu novu novčanicu od 200 franaka, koja će biti puštena u promet 22. avgusta.

Wall Street: Oprezna trgovina, čeka se mišljenje predsednice Federalni rezervi

Cene akcija na Wall Street-u u ponedeljak su zabeležile različita kretanja .Dow Jones je porastao 0,11 odsto, S&P 500 indeks je ojačao 0,05 odsto, 0,14 posto a Nasdaq indeks je

Kurs dinara: U ponedeljak 123,19 dinara za jedan evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,1911 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply