Wall Street porastao četvrti dan zaredom

Wall Street porastao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom i dostigao najviši nivo u pet meseci jer su poslovni rezultati PepsiCoa podržali optimizam ulagača na početku sezone objava kvartalnih finansijskih izveštaja.

Dow Jones ojačao je 143 boda ili 0,58 posto, na 24.919 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 2.793 boda, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 7.759 bodova.

S&P 500 indeks dostigao je najviši nivo od 1. februara, kada je na najvećoj svetskoj berzi započeo oštri pad cena akcija zbog strahova ulagača da će jačanje inflacije navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Kasnije je negativni trend dodatno ojačan zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svetskih ekonomija.

No, poslednjih nedelja se tržište smirilo. Trenutno je S&P 500 indeks na dobitku od početka godine oko 4,5 posto, zahvaljujući rastu za 3 posto u poslednja četiri dana.

Jučerašnji rast S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuje skoku cena akcija u potrošačkom sektoru za 1,3 posto, nakon što je PepsiCo izvestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u drugom tromesečju.

Cena akcija tog proizvođača pića skočila je gotovo 5 posto, a sledile su akcije Procter&Gamblea, s rastom cene za 2,5 posto, i Coca-Cole, za 1,3 posto.

Rezultati PepsiCoa podržali su očekivanja da bi zarade kompanija u drugom tromesečju mogle biti znatno veće nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle za 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija.

Ove nedelje će rezultate, među ostalim, objaviti financijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup.

Nakon što su u ponedeljak snažno porasle, u utorak su cene akcija tih banaka pale.

S druge strane, juče su se oporavile akcija u telekomunikacionom i komunalnom sektoru.

Znatno su, 0,7 posto, porasle i akcije u energetskom sektoru, što se zahvaljuje daljem rastu cena nafte, koje se kreću oko najviših nivoa u više od tri godine.

Zahvaljujući svemu tome, zabrinutosti zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, na 7.692 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,53 posto, na 12.609 bodova, a pariski CAC 0,67 posto, na 5.434 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar miruje, srednji kurs 118,0537
Next Oštar pad azijskih indeksa zbog novih američkih pretnji carinama

You might also like

Dinar na uzlaznoj putanji, danas 123,81 dinara za evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,8060 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Beogradska berza: NIS u fokusu, slab promet

Slab promet, ali i rast indeksa na Beogradskoj berzi. 

Cena zlata u padu, šanse da Fed poveća kamate porasle na skoro 100 odsto

Cena zlata spustila se do nivoa 1.200 dolara po unci, nakon što su pozitivni ekonomski podaci iz SAD povećali očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope nekoliko puta

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply