Optimizam na Wall Streetu uoči sezone poslovnih rezultata

Optimizam na Wall Streetu uoči sezone poslovnih rezultata

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili najveći skok u više od mesec dana, pri čemu su najviše porasle cene akcija banaka jer su ulagači optimistični uoči sezone objava kvartalnih poslovnih izveštaja.

Dow Jones ojačao je 320 bodova ili 1,31 posto, na 24.776 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 2.784 boda, a Nasdaq indeks 0,88 posto, na 7.756 bodova.

Najviše je juče porastao S&P indeks finansijskog sektora, 2,3 posto, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata banaka i kompanija.

Ove nedelje će rezultate objaviti finansijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup, čime počinje ta sezona.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju bile 20,7 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju.

„Po svemu sudeći, predstoji nam sjajna sezona kvartalnih rezultata”, kaže Bucky Hellwig,potpredsednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

Rast zarada kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u.

A zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija. Zahvaljujući tome, zabrinutosti zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan.

U petak su, naime, na snagu stupile carine od 25 posto koje je Washington uveo na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara, a Peking je uzvratio protivmerama istog intenziteta.

„Uoči petka zabrinutost je na tržištu bila velika, no nakon što su carine uvedene, a nije zbog toga nastupio kraj sveta, novac se vraća na tržište”, kaže Hellwig.

Osim u finansijskom, snažno su juče porasle cene akcija u industrijskom, energetskom i potrošačkom sektoru, dok su se među retkim gubitnicima našli telekomunikacioni i komunalni sektor.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 7.687 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,38 posto, na 12.543 boda, a pariski CAC 0,42 posto, na 5.398 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar miruje, srednji kurs danas 118,0528
Next Azijske berze porasle treći dan, dolar ojačao

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, cene nafte pale

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, dostigavši najviši nivo u dva meseca, dok su cene nafte pale jer bi pojačana proizvodnja u SAD-u mogla povećati ponudu ′crnog zlata′ na svetskim

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u porastu na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija blago su porasle, zahvaljujući rastu cna nafte i dobrim ekonomskim pokazateljima iz Kine.

Azijske berze: Jen skočio, berze pale

Na većini azijskih berzi cene akcija su u četvrtak pale, a najviše u Japanu, što je posledica snažnog skoka kursa jena do kojeg je došlo nakon što je BoJ ostavi monetarnu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply