Azijske berze porasle treći dan, dolar ojačao

Azijske berze porasle treći dan, dolar ojačao

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, treći dan zaredom, jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta na kojemu vlada optimizam uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je juče skočio 1,3 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je jutros u plusu oko 0,8 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle otprilike 0,4 posto. U Šangaju i Australiji su blago pale.

Pozitivno na tržišta utiče optimizam na Wall Streetu, gde su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili najveći skok u više od mesec dana.

Pritom je najviše porastao S&P indeks finansijskog sektora, 2,3 posto, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata banaka i kompanija.

Ove nedelje će rezultate objaviti finansijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup, čime počinje ta sezona.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što se zahvaljuje stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u.

„Mnogi ulagači gledaju unapred na sezonu objava rezultata kompanija u drugom tromesečju, koja počinje u petak, ne bi li vidjeli kako su trgovinske napetosti uticale na kompanije”, kaže James McGlew, analitičar u kompaniji Argonaut.

Prošloga petka na snagu su stupile carine od 25 posto koje je Washington uveo na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara, a Peking uzvratio protivmerama istog intenziteta.

Ulagači se plaše da je to prvi potez koji vodi trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, što bi moglo narušiti rast tih, ali i celokupne globalne ekonomije.

A na naftnim tržištima cene i dalje rastu zbog poremećaja u proizvodnji u Kanadi i Libiji. Tako je na američkom tržištu barel poskupeo 14 centi, na 73,99 dolara, dok je na londonskom tržištu ojačao 23 centa, na 78,30 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 94,08 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 93,93 boda, pa se odmakao od najnižih nivoa u tri nedelje.

Pritom je cena američke valute prema japanskoj porasla s jučerašnjih 110,45 na 111,01 jen.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se jutros kurs evra kreće oko 1,1755 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1760 dolara.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Optimizam na Wall Streetu uoči sezone poslovnih rezultata
Next Bill Gates zna kako se treba boriti protiv siromaštva

You might also like

Azijske berze pale, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, kao i dan pre na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u.

Beogradska berza: Impol Seval pao 11,8%, slabi prometi

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je slabu aktivnost na tržištu akcija, dok su ukupnom prometu od 140,4 miliona RSD (1,14 miliona EUR) najveći doprinos dale državne obveznice. Indeks najlikvidnijih

Svetske berze 0 Comments

Nastavljena negativna serija na azijskim berzama

Na većini azijskih berzi u petak su cene akcija pale, kao i S&P 500 indeks na Wall Streetu dan pre, jer ulagače zabrinjava haos u vladi predsednika SAD-a Donalda Trumpa i mogućnost trgovinskog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply