Wall Street: Tehnološki sektor pritisnuo berzu

Wall Street: Tehnološki sektor pritisnuo berzu

Na Wall Streetu su u utorak u skraćenom trgovanju indeksi berza pali, što je najviše posledica pada cena akcija u tehnološkom sektoru, kao i strahovanja ulagača od trgovinskog rata.

Dow Jones oslabio je 0,54 posto, na 24.174 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,49 posto, na 2.713 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 7.502 boda.

U skraćenom trgovanju uoči praznika u SAD-u, juče su najviše pale cene akcija u tehnološkom sektoru, 1,4 posto, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile akcije Facebooka i Applea.

To je posledica korekcije cena jer je dan pre upravo tehnološki sektor najviše porastao, pa je bio i najzaslužniji za rast indeksa na Wall Streetu.

Na tržištu već danima vlada oprez zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svetske ekonomije.

Krajem ove nedelje, 6. jula, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protivmere Pekinga.

Ulagači se plaše da bi uvođenje carina, a potom istovetne protivmere mogle narušiti trgovanje u svetu i rast globalne ekonomije.

„Kratkoročno, fundamenti kompanija su prilično solidni, a ekonomija je snažna. No, zbog rizika od trgovinskog rata puno je nesigurnosti i nepoznanica. Dok situacija ne bude jasnija, teško je za očekivati da će se ulagači vratiti na tržište akcija”, kaže Brant Houston, direktor u kompaniji CIBC Private Wealth Management.

Među gubitnicama su se juče našle akcije vazduhoplovnih prevoznika American Airlinesa, United Continentala i Delta Air Linesa, s padom cena između 1 i 2,3 posto, nakon što su analitičari Deutsche banke poručili da bi trgovinski spor između SAD-a i Kine mogao pritisnuti poslovne rezultate tih kompanija.

S druge strane, zahvaljujući visokim cenama nafte, juče su akcije u energetskom sektoru bile među dobitnicama.

A na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,60 posto, na 7.593 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,91 posto, na 12.349 bodova, a pariski CAC 0,76 posto, na 5.316 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar bez promene, srednji kurs 118,0295
Next Italijanski izvoz u Srbiju povećan 7,1 odsto

You might also like

Evropske berze: Ulagači oprezni na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno jer ulagači ne žele znatnije da menjaju pozicije uoči poslovnih izveštaja najvećih svetskih kompanija, ali i zbog rasta prinosa na obveznice.

Neznatna promena vrednosti nacionalne valute, srednji kurs 118,1491

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,1491 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Japanski proizvođači automobila gubitnici dana

Većina berzi azijsko-pacifičkog regiona u utorak su zatvorile trgovanje u negativnoj teritoriji pritisnute nižim cenama nafte i rastom vrednosti japanske valute.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply