Wall Street: Tehnološki sektor podstakao rast berze

Wall Street: Tehnološki sektor podstakao rast berze

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza porasli, zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom sektoru, no trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti.

Dow Jones ojačao je 0,15 posto, na 24.307 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 2.726 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 7.567 bodova.

Najviše je juče porastao, gotovo 1 posto, S&P indeks tehnološkog sektora, zahvaljujući usponu cena akcija Applea, Microsofta i Facebooka jer se ulagači nadaju da će te kompanije izvestiti o dobrim poslovnim rezultatima u predstojećoj sezoni objava finansijskih izveštaja za drugo tromesečje.

No, trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svetskih ekonomija.

Krajem ove nedelje, 6. jula, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protivmere Pekinga.

Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred ključnom tačkom jer se bliže rokovi za implementaciju carina, kažu analitičari.

Ističu i to da bi, iako bi uticaj tih prvih carina trebao biti ograničen, uvođenje tih carina moglo izazvati protivmere, a potom eskalaciju sukoba.

Tim više što se zaoštrava i retorika između SAD-a i EU-a. Na pretnje Washingtona da bi mogao uvesti carine na uvoz automobila iz Evropske unije, Bruxelles je poručio da bi to vodilo do protivmera i uvođenja carina na uvoz američkih proizvoda u EU u vrednosti od 294 milijarde dolara.

„Uvođenje carina s jedne strane i istovetni odgovori s druge strane mogli bi izazvati rast cena za potrošače, što bi verovatno smanjilo potražnju za proizvodima”, kaže Jack Ablin, direktor u kompaniji Cresset Wealth Advisors.

A na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,17 posto, na 7.547 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,55 posto, na 12.238 bodova, a pariski CAC 0,88 posto, na 5.276 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NSZ organizuje obuke za rad u IT sektoru
Next Azijske berze oštro pale drugi dan zaredom

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Dolar stabilan uoči sednice američke centralne banke

Kurs dolara u utorak je na međunarodnim tržištima ostao više-manje stabilan u relativno mirnom trgovanju pred početak dvodnevne sednice američke centralne banke Fed, a u fokusu ulagača biće novi signali

Azijske berze: Oprezna trgovina, evro pao

Na azijskim se berzama u utorak trguje mirno jer ulagači čekaju nove vesti koje bi pokrenule tržišta, dok je evro oslabio nakon predsedničkih izbora u Francuskoj zbog dobitne prodaje.

Evropske berze u padu zbog geopolitičkih napetosti

Na evropskim berzama u sredu prepodne indeksi su se spustili pod pritiskom eskalacije geopolitičkih napetosti između SAD-a i Severne Koreje, a investitori su požurili, umjžesto u akcije, ulagati u zlato i ostala

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply