Wall Street: Tehnološki sektor podstakao rast berze

Wall Street: Tehnološki sektor podstakao rast berze

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza porasli, zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom sektoru, no trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti.

Dow Jones ojačao je 0,15 posto, na 24.307 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 2.726 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 7.567 bodova.

Najviše je juče porastao, gotovo 1 posto, S&P indeks tehnološkog sektora, zahvaljujući usponu cena akcija Applea, Microsofta i Facebooka jer se ulagači nadaju da će te kompanije izvestiti o dobrim poslovnim rezultatima u predstojećoj sezoni objava finansijskih izveštaja za drugo tromesečje.

No, trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svetskih ekonomija.

Krajem ove nedelje, 6. jula, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protivmere Pekinga.

Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred ključnom tačkom jer se bliže rokovi za implementaciju carina, kažu analitičari.

Ističu i to da bi, iako bi uticaj tih prvih carina trebao biti ograničen, uvođenje tih carina moglo izazvati protivmere, a potom eskalaciju sukoba.

Tim više što se zaoštrava i retorika između SAD-a i EU-a. Na pretnje Washingtona da bi mogao uvesti carine na uvoz automobila iz Evropske unije, Bruxelles je poručio da bi to vodilo do protivmera i uvođenja carina na uvoz američkih proizvoda u EU u vrednosti od 294 milijarde dolara.

„Uvođenje carina s jedne strane i istovetni odgovori s druge strane mogli bi izazvati rast cena za potrošače, što bi verovatno smanjilo potražnju za proizvodima”, kaže Jack Ablin, direktor u kompaniji Cresset Wealth Advisors.

A na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,17 posto, na 7.547 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,55 posto, na 12.238 bodova, a pariski CAC 0,88 posto, na 5.276 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NSZ organizuje obuke za rad u IT sektoru
Next Azijske berze oštro pale drugi dan zaredom

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Fed nagovestio povećanje kamata, berzanski indeksi na novim rekordnim visinama

Indeksi na američkim berzama u utorak su dostigli nove rekorde, četvrti dan zaredom, nakon što je predsednica američke centralne banke nagovestila mogućnost povećanja kamatnih stopa, ranije nego se prethodno očekivalo.

Dinar oslabio 0,1 odsto, u utorak 123,25 dinara za evro

Dinar je oslabio je 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,2538 dinara za evro.

Treću nedelju za redom skočile cene nafte

Tako je nastavljen oporavak cena ‘crnog zlata’ nakon što su u februaru pale na najniže nivoe u 12 godina, na otprilike 26 dolara. Od tada su skočile više od 45 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply