Čelnici centralnih banaka regiona ne preporučuju ulaganje u kriptovalute

Čelnici centralnih banaka regiona ne preporučuju ulaganje u kriptovalute

Iako je najpoznatija kriptovaluta – bitcoin, izgubila na vrednosti u poslednjih par meseci i povukla ostalih desetak najpopularnijih kriptovaluta, njihova popularnost ne jenjava.

Ipak, gotovo sve centralne banke zemalja u regionu nemaju povjerenja u njih i upozoravaju da je ulaganje u kriptovalute izuzetno rizično.

Pojedine centralne banke, poput one u BiH, nisu se čak ni posebno bavile kriptovalutama i imaju neutralan stav. S druge strane, neke od njih, kao što je na primer Narodna banka Makedonije, osnovale su posebna odeljenja koja proučavaju tržište kriptovaluta.

Za guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića, kriptovaluta je špekulativna hartija.

“I to u mnogo većoj meri nego što je novac. Taj segment nije regulisan, nema nadzora, nema kontrole i svako ulaganje nosi rizik onoga ko ulaže u njih. Mislim da su centralne banke malo pasivne kada su u pitanju kriptovalute, ali Centralna banka Crne Gore je već zauzela proaktivan stav o tome. Nesporno je da je to zarada, ali ako je špekulativna, a jeste, onda neko ko zaradi to čini na teret nekog ko gubi”, kaže za “Blic” prvi čovek CBCG.

Prema rečima Želimire Raspudić, viceguvernera Centralne banke BiH, oni se nijesu posebno bavili tom oblašću.

“U BiH kriptovalute nisu preterano uzele maha, nisu tako popularne kao u drugim zemljama regiona. Centralna banka ima neutralan stav za sada. Udruženje banaka BiH je razmatralo tu temu, imali su par prezentacija”, kratko je rekla za “Blic” viceguvernerka CBBiH.

Daleko ažurnija po pitanju ispitivanja tržišta kriptovaluta je Makedonija. Iako ih ispituje, Narodne banke Makedonije za sada takođe ima negativan stav prema kriptovalutama. Maja Kadievska-Vojnović, viceguverner NB Makedonije, čak smatra da to nisu valute, već finansijska sredstva.

“Smatramo da je to samo “balon“, a ne novac. Dakle, to nisu kriptovalute jer je samo valuta novac, a kriptosi to definitivno nisu. One nemaju tri osnovna svojstva novca, da su sredstvo razmene, sredstvo očuvanja vrednosti i obračunska jedinica. Možda imaju eventualno funkciju razmene… Stav NB Makedonije je da je to sredstvo. NB smatra da ko god investira u njih sam preuzima rizik”, kaže za “Blic” Kadievska.

Ona ističe da ni lično nikada ne bi uložila novac u kriptovalute. Ipak, NB Makedonije istražuje ovo tržište.

“Kod nas se radi na tome da se ova oblast na neki način reguliše. Treba imati u vidu da se bitcoin pojavio još za vreme ekonomske krize, a da je sada u ekspanziji”, istakla je Kadievska.

U Narodnoj banci Srbije naglašavaju da je zakonodavstvo te zemlje prepoznalo da su kriptovalute značajne za državu u kontekstu upravljanja rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma.

“Baš zato je procenjeno da propisima treba intervenisati u tom, jednom segmentu koji se odnosi na kriptovalute. U decembru 2017. je usvojen novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je počeo da se primenjuje 1. aprila 2018. S tim u vezi, lica koja omogućavaju zamenu kriptovaluta za zakonsko sredstvo plaćanja i obrnuto su izričito prepoznata kao obveznici tog zakona i biće dužna da usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Iz toga proizlazi obaveza preduzimanja radnji i mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma iz tog zakona, kao što su identifikacija klijenata, uzimanjem kopije ličnog dokumenta, odgovarajuće izveštavanje NBS i određivanje ovlašćenog lica za izvršavanje ovih radnji. Na kraju, uzimajući u obzir sve navedeno, NBS će u saradnji sa drugim državnim organima i uzimajući u obzir sve relevantne činjenice razmotriti potrebu za regulatornom intervencijom”, naglasili su u NBS.

Oni ističu da kriptovalute nemaju osnovne funkcije novca jer nisu opšte prihvaćena sredstva plaćanja, ne mogu se ni u kom slučaju smatrati ni čuvarima vrednosti i nisu obračunske jedinice.

“Pored toga, kriptovalute ne izdaje centralna banka i ne garantuje za njihovu vrednost, ne postoje načini kojima bi se ublažile velike oscilacije u ponudi i tražnji, a ni pravila funkcionisanja platformi za trgovanje bitcoinom u mnogim slučajevima nisu dovoljno jasna i uređena, ni pod nadzorom regulatornih tela. S tim u vezi, ne postoje nikakvi mehanizmi zakonske zaštite korisnika navedenih usluga, tako da svako ko se upušta u bilo koje aktivnosti u vezi s virtuelnim valutama čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske i druge rizike koji proističu iz tih aktivnosti”, izričiti su u NBS.

U srpskoj centralnoj banci smatraju da se ne može govoriti o tome da će kriptovalute u bliskoj budućnosti zameniti “klasične valute“.

“Pre svega zbog činjenice da je za tako nešto potrebno da određenu kriptovalutu prihvate svi u okviru jednog pravnog sistema i da upotreba takve kriptovalute bude garantovana u tom pravnom sistemu. Za tako nešto još nema ni naznaka”, navode u NBS.

Izvor: GdeInvestirati/Blic, Bankar
Previous HTC u gubicima, radna mesta na udaru
Next EU preti Washingtonu uvođenjem tarifa od 300 milijardi dolara

You might also like

Svetske berze

Bitcoin probio nivo 800 dolara

Cena bitcoina je probila psihološko granicu od 800 dolara, prvi put od februara 2014. godine.

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte pale treću nedelje zaredom

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su blago porasle, ali su na nedeljnom nivou pale, treću sedmicu zaredom.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Pad indeksa, ulagači se plaše trgovinskog rata

Na azijskim berza su indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan pre, jer se ulagači plaše trgovinskog rata nakon što je Bela kuća najavila nove carine na uvoz kineskih proizvoda

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply